Blog Widget by LinkWithin

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η Αμερική Αγανάκτησε και κατέβηκε στο δρόμο

 


 Σε χιλιάδες αυξήθηκαν οι διαδηλωτές που κατέβηκαν σε διαμαρτυρία για την διαχείριση της κρίσης, στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αντίστοιχες πορείες εκδηλώνονται σε άλλες πόλεις της Αμερικής. Η συμμετοχή των ισχυρότερων εργατικών συνδικάτων της χώρας αυξάνει τόσο το μέγεθος όσο και την ένταση των κινητοποιήσεων και φοιτητές αρκετών πανεπιστημίων εγκαταλείπουν τις αίθουσες πανεπιστημίων σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.

Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση 5000 ακτιβιστές ενώθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με μέλη των εργατικών συνδικάτων και μέλη οργανώσεων των κατά τόπου κοινοτήτων σε μια μεγάλη πορεία προς τη Γουόλ Στριτ. «Οι εργαζόμενοι μας είναι συνεπαρμένοι από την κίνηση αυτή” δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης δασκάλων Μάικλ Μάλγκριου στο πρακτορείο Ρόιτερς “η χώρα έρχεται τα πάνω κάτω. Πολεμάμε για τις οικογένειες και τα παιδιά”δήλωσε στο δρόμο περπατώντας δίπλα στην ένωση κοινοτικών και δημόσιων υπαλλήλων, το συνδικάτο εργαζομένων στις επικοινωνίες και την εθνική ένωση νοσοκόμων, με κεντρικά συνθήματα  “Δουλειές όχι Περικοπές”, “Σταματήστε την Εταιρική Απληστία” και “Η Γουόλ Στριτ είναι δικός μας δρόμος”.
Την ίδια στιγμή οι φοιτητές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έβγαιναν από τις αίθουσες στο δρόμο και οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ σήκωναν πλακάτ που έγραφαν “Φάτε την ελίτ” και “Μπορούμε και καλύτερα από τον Καπιταλισμό”.
Στη Βοστόνη διαδήλωναν για το υψηλό κόστος εκπαίδευσης και το έλεγχο των εταιρειών στην κυβέρνηση, στο Σαν Φρανσίσκο περικύκλωσαν το οικονομικό κέντρο φωνάζοντας “Αυτούς τους διέσωσαν, εμάς μας ξεπούλησαν”, ενώ διαδηλώσεις έγιναν ακόμα στο Σικάγο, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφια, την Ουάσιγκτον, το Μιζούρι, το Οχάιο, τη Φλόριδα, ακόμα και το Λας Βέγκας.
Αρκετοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στις διαδηλώσεις, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι τις καταδίκασαν, ενώ κάποιοι τις χαρακτήρισαν “αντιαμερικανικές”. Χαρακτηριστικά ο Χέρμαν Κέιν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές “ζηλεύουν” και είναι “μη Αμερικανοί”, ενώ ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις “ταξικό πόλεμο”. 

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου