Blog Widget by LinkWithin

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Χάπι σβήνει τις κακές μνήμες

 
Η διαγραφή των κακών αναμνήσεων ήταν ανέκαθεν προσφιλές θέμα του Χόλιγουντ και των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Τώρα Βρετανοί επιστήμονες είναι...
αποφασισμένοι να μεταφέρουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την ικανότητα αυτή -θέμα επιτυχημένων ταινιών όπως "Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού"- από τα κινηματογραφικά στούντιο στο εργαστήριο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Λέστερ κατάφεραν να ξεκλειδώσουν ορισμένα μυστικά του εγκεφάλου και να κατανοήσουν το πώς αντιμετωπίζουμε το στρες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός χαπιού που θα... σβήνει τις κακές αναμνήσεις και θα θεραπεύει την κατάθλιψη, ενώ θα μπορεί να έχει εφαρμογές σε ανθρώπους που έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες, όπως τροχαία δυστυχήματα, αλλά και άτομα που υποφέρουν από φοβίες.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλειδί για την αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών είναι η πρωτεΐνη λιπολκαλίνη-2, η οποία, διαπίστωσαν, ότι όταν απουσίαζε από γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα πειραματόζωα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στρες.


Η έλλειψη της εν λόγω πρωτεΐνης μειώνει με τη σειρά της τις διασυνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων που έχουν σχήμα μανιταριού και παίζουν ρόλο-κλειδί στη διαδικασία της μάθησης και της αποτύπωσης αναμνήσεων στον εγκέφαλο, αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences".


"Οι μανιταρόσχημες διασυνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων μάς βοηθούν να θυμόμαστε πράγματα που είχαμε μάθει κάποτε, αλλά αυτό δεν είναι πάντα θετικό", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Πόλακ.

"Εχουμε εντοπίσει μια πρωτεΐνη που παράγει ο εγκέφαλος, όταν αντιμετωπίζει στρες, έτσι ώστε να μειώνει τον αριθμό των μανιταρόσχημων διασυνδέσεων και να περιορίσει το μελλοντικό άγχος που σχετίζεται με τραυματικά γεγονότα", δήλωσε ο Πόλακ, ο οποίος θέλει να ερευνήσει εάν αυξημένα επίπεδα της λιποκαλίνης-2 μπορούν να απαλύνουν τις επώδυνες αναμνήσεις.

Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, ένα φάρμακο, που θα περιέχει τη θαυματουργή αυτή πρωτεΐνη, μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά μέσα σε 10 χρόνια.


"Οι ψυχολογικές και διανοητικές διαταραχές, που συνδέονται με το στρες, είναι εξαιρετικά συνηθισμένες και επηρεάζουν περισσότερο από το 30% του πληθυσμού", υπογράμμισε ο δρ Πόλακ. "Θέλουμε να ερευνήσουμε εάν οι μηχανισμοί που ανακαλύψαμε έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο και μπορούν να βοηθήσουν τη θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών που συνδέονται με το άγχος".

Σκευάσματα –σύμμαχοι

Πριν από έναν χρόνο Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι φάρμακα, τα οποία συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίζουν τις κακές αναμνήσεις. Ο λόγος για τα φάρμακα της ομάδας "β-αναστολείς" (beta blockers). Ωστόσο η χορήγησή τους σε πειραματόζωα έδειξε ότι οι β-αναστολείς μπορούν να παρέμβουν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί και αναδημιουργεί τις αναμνήσεις τρομακτικών περιστατικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου