Blog Widget by LinkWithin

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Άγρια καταστολή στις Σκουριές (φώτο + βίντεο)

Συγκέντρωση και πορεία προς τις Σκουριές πραγματοποίησαν χθες οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική.
Τοπική κοινωνία και διαδηλωτές απο όλη την ευρύτερη περιοχή ξεκίνησαν από την Ιερισσό κατευθυνόμενοι προς την περιοχή Σκουριές στο όρος Κάκαβος όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα μηχανήματα της εταιρείας. Στην διαδρομή τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ όπου έκαναν ευρεία χρήση χημικών και τραυμάτισαν αρκετούς διαδηλωτές.
Υπενθυμίζεται πως η σκληρή καταστολή που θα "απολάμβαναν" οι διαδηλωτές από την ΕΛ.ΑΣ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί με την επιστολή προς  τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα της Βορείου Χαλκιδικής» έστειλε σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Παπουτσής στην οποία προειδοποιούσε  όσους θα έπαιρναν μέρος στην κινητοποίηση στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «ποινικά κολάσιμα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος». Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τέτοια αδικήματα έχουν διαπραχθεί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ήδη «σχηματίζεται η προβλεπόμενη δικογραφία».
Ο Ταξίαρχος στην επιστολή επεσήμανε ότι κατά «κοινή ομολογουμένως διαπίστωση» «ικανός αριθμός ατόμων που διαπράττουν τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν προέρχονται από κατοίκους της Χαλκιδικής» χωρίς να εξηγεί πως οδηγήθηκε στην διαπίστωση αυτή. 
Μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν οι κάτοικοι στους δρόμους αφού συμπαραστέκονταν στους 16 προσαχθέντες από την αστυνομία, εκ των οποίων οι 14 μετατράπηκαν σε συλληφθλεντες και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι. 
 Σκυριές
 Για δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ λένε οι πληροφορίες καθώς αστυνομικοί έσπασαν με γκλομπ το παράθυρο αυτοκινήτου και έριξαν δακρυγόνο στο εσωτερικό του.

 Σκουριές
 Χαλκιδική
αστυνομικοι Σκουριες 21/10
 


ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής η αστυνομική βία
 
"Πρωτοφανής ήταν σήμερα η αστυνομική βία ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής" δήλωσε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
"Οι κάτοικοι αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος για την υγεία των οικογενειών τους, για την υγεία των παιδιών τους" επεσήμανε και προσέθεσε "Απέναντι σ αυτούς τους ανθρώπους η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εταιρείας, εξαπέλυσε σφοδρή παράλογη αστυνομική βία. Έφτασε στο σημείο να κυνηγάει και να κτυπάει ανθρώπους που έφευγαν από τη διαδήλωση, να τους ρίχνει δακρυγόνα μέσα στα αυτοκίνητα, και να ανατρέπει αυτοκίνητο με επιβάτες, δημιουργώντας σκηνικό πολέμου που συνεχίστηκε και έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού όπου είχε μαζευτεί κόσμος διαμαρτυρόμενος για τις προσαγωγές. Εκεί δε δίστασαν ακόμη και να προπηλακίσουν και να χτυπήσουν τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη".
"Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, και απέναντι σε ένα λαό που αντιστέκεται έχει επιλέξει την ωμη βία, την καταστολή και τη βαρβαρότητα. Για να το πετύχει αυτό έχει επιβάλλει στην ηγεσία της αστυνομίας τη λογική του ανθρωποκυνηγητού, και σε καθημερινή βάση ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος ,προχωρά σε προσαγωγές και συλλήψεις. Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι η οργή του λαού είναι πλέον ένα ποτάμι που δε γυρίζει πίσω" τόνισε.

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΚΕ Χαλκιδικής για τα επεισόδια στις Σκουριές

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚE 

21/3/2012

Το ΚΚΕ διαχρονικά έχει τοποθετηθεί για τις κατακαιρούς επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα πρόκειται για ανάπτυξη μέσα από την οποία παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, ενώ θα καταστραφούν άλλες σε κλάδους όπως τουρισμός, αγροτοκτηνοτρόφοι κ.α…
Σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και χρειάζεται να αναπτυχθεί κοινός αγώνας της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και η τοπική διοίκηση προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, όπως έγινε στα αντιδραστικά και απαράδεκτα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν στις 20/3/2012 στην περιοχή Σκουριές.
Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής, σε επαγρύπνηση απέναντι στα διασπαστικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να οργανώσει την πάλη του, συμβάλλοντας με τους αγώνες του στη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής- λαϊκής συμμαχίας, που σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, θα βάζει εμπόδια στην βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, θα εμποδίσει την παράδοση του πλούτου της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Έχοντας ταυτόχρονα στόχο να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και να επιβάλει την εργατική λαϊκή εξουσία, που με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα αξιοποιήσει τον πλούτο και τις παραγωγικές πηγές σε όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου