Blog Widget by LinkWithin

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η οργή κατέκλεισε την πλατεία Tahrir

Ιστορικές στιγμές ζει η Αίγυπτος, καθώς περισσότεροι από 2.000.000 πολίτες έχουν κατακλύσει την πλατεία Tahrir (σ.σ. Απελευθέρωσης) στο κέντρο του Καΐρου, φωνάζοντας ένα και μόνο σύνθημα: «Mubarak, παραιτήσου!».

Mετά απο οκτώ ημέρες εξέγερσης, η οργή του κόσμου εξακολουθεί και ξεχειλίζει: «Φύγε κι άφησε μας να ζήσουμε!» φωνάζει με μια φωνή η λαοθάλασσα, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Hosni Mubarak. Οι εκκλήσεις τους συνοδεύονται από τραγούδια και ύμνους για την ελευθερία, ενώ πολλοί χτυπούν ρυθμικά τύμπανα, βαρέλια και ό,τι άλλο προκαλεί ήχο.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται οι δικαστές. Ζητούν άμεση αλλαγή του πολιτικού συστήματος και σαφή διάκριση των εξουσιών. «Όσο ο Mubarak δεν φεύγει, τόσο ο κόσμος θα ξενυχτά εδώ, στην πλατεία» δηλώνει στο Reuters ένα από τα μέλη της δικαστικής γερουσίας.

Ο Αιγυπτιακός Στρατός άφησε στην άκρη τον ρόλο του θεματοφύλακα του Συντάγματος και κατέβηκε στο πλευρό των πολιτών.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα παραμένουν γύρω από την πλατεία Απελευθέρωσης, ενώ ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το κέντρο της έντασης. Όμως, αυτό αφορά στον μηχανικό εξοπλισμό και μόνον. Γιατί το έμψυχο υλικό, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, έχουν ήδη περάσει στην αντίπερα όχθη.

Με μια σύντομη ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου δείχνει ποια στάση πρόκειται να ακολουθήσει στο εξής: «Για τον μεγάλο λαό της Αιγύπτου, οι ένοπλες δυνάμεις σας, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του λαού, δεν έχουν κάνει και δεν θα κάνουν χρήση βίας εναντίον του».

Τις επόμενες ώρες αναμένεται διάγγελμα του Mubarak που θα ανακοινώνει την παραίτηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου