Blog Widget by LinkWithin

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

23χρονος έγινε πλούσιος ποντάρωντας στο χάος του Διαδικτύου





Το 2003 ο Κρίστοφερ Πουλ ένας 15χρονος με πολύ χρόνο στη διάθεσή του αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα την οποία ονόμασε 4chan.org. Σήμερα η ιστοσελίδα έχει εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο και μέσα από αυτή ξεπήδησε η ομάδα των Anonymous που πριν από λίγο καιρό έκαναν ηλεκτρονική επίθεση στις εταιρείες που διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Wikileaks.


Το 4chan.org διαφέρει από τα συνηθισμένα φόρα δεδομένου ότι δεν αποθηκεύει τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό, ούτε και δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης. Είναι ίσως ένας από τους τελευταίους προορισμούς στο Διαδίκτυο όπου η ανωνυμία των χρηστών όχι μόνο δεν αποθαρρύνεται αλλά και επιβάλλεται. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τα πάντα έχοντας τη βεβαιότητα ότι η ανωνυμία τους είναι διασφαλισμένη. Επίσης δεν χρειάζεται να κάνεις εγγραφή δίνοντας το όνομά σου ή τα πραγματικά σου στοιχεία, εξ ου και οι περισσότεροι χρήστες υπογράφουν ως «ανώνυμος».

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιντερνετικά φόρα στον κόσμο με περισσότερους από 10 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα.

Ο Πουλ σήμερα είναι 23 ετών, ζει στη Νέα Υόρκη και τον τελευταίο καιρό εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου project με τίτλο Canvas το οποίο χρηματοδοτεί ο συνεργάτης της Αριάνας Στασινοπούλου, Κεν Λίρερ. Η νέα ιστοσελίδα θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσσουν, να συνεργάζονται και να παίζουν με τα νέα media.

Όπως δηλώνει φιλοδοξία του είναι να γίνει ο αντι-Ζάκεμπεργκ. Αναφέρεται βέβαια στον ιδρυτή του Facebook. «Ο Μάρκ πιστεύει ότι θα πρέπει κανείς να μοιράζεται τα προσωπικά του δεδομένα με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και τον συμπαθώ σαν προσωπικότητα διαφωνώ κάθετα με την άποψη αυτή» τονίζει.

Σε έναν κόσμο όπου τα κοινωνικά δίκτυα επιβάλλουν συνεχώς νέους κανόνες στους χρήστες τους η φιλοσοφία του 4chan είναι εντελώς διαφορετική. «Ο μόνος κανόνας στο 4chan είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες» λέει ο Πουλ.

Σε ένα περιβάλλον όπως το Διαδίκτυο που σχεδόν οι πάντες προσπαθούν να ρυθμίσουν η προσέγγιση του Πουλ φαίνεται ότι έχει απήχηση ιδιαίτερα στους νέους χρήστες που αντί για τους κανονισμούς προτιμούν το χάος. Όπως λέει ο ίδιος ο Πουλ «το ίδιο το Διαδίκτυο είναι χαοτικό και δεν μπορείς να επιβάλλεις κανόνες στο χάος».
cosmo gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου