Blog Widget by LinkWithin

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» ο Ιάκωβος Καμπανέλης





Φτωχότερα είναι τα ελληνικά γράμματα από σήμερα, καθώς ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ένας από τους τελευταίους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, έφυγε από τη ζωή.

Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο συγγραφέας της «Αυλής των Θαυμάτων» έφυγε αφήνοντας πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη με θεατρικά κείμενα αλλά και ιστορικής σημασίας βιωματικά έργα όπως το «Μαουτχάουζεν» στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης - στο στρατόπεδο όπου φυλακίστηκε και ο ίδιος.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλης κατέληξε στις 13:45 σε ηλικία 89 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Μητέρα λόγω επιπλοκών στην υγεία του από χρόνιο προβλήμα που αντιμετώπιζε με τα νεφρά του. Ο Ι. Καμπανέλλης έχει προσφέρει αξιόλογα και σημαντικά έργα του ελληνικού θεάτρου, σενάρια όπως αυτό της Στέλλας του Μιχάλη Κακογιάννη και του Δράκου του Νίκου Κούνδουρου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο τον Δεκέμβριο του 1922. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθηκε από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

'Όταν γυρίζει στην Αθήνα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.


Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός» και «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα».


πηγή ert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου