Όταν ακούμε τη λέξη σοκολάτα το μυαλό μας γεμίζει συναισθήματα απόλαυσης, αλλά και ενοχών. Μήπως όμως, τελικά, σε αντίθεση με το θερμιδικό κόστος υπάρχουν και πλεονεκτήματα;
Σε έρευνα του Ολλανδικού Ινστιτούτου για την Δημόσια Υγεία φαίνεται πως τα πλεονεκτήματά της είναι παραπάνω από αρκετά. Βάσει των στοιχείων η σοκολάτα μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο και από καρδιοαγγειακά προβλήματα, εξ αιτίας τής μεγάλης ποσότητας κατεχινών που περιέχει. Οι κατεχίνες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο συναντάμε στο τσάι. Προς έκπληξή μας η περιεκτικότητά τους στη σοκολάτα είναι τέσσερις φορές περισσότερες από αυτή του πράσινου τσαγιού.
Η σοκολάτα επίσης, περιέχει ενδορφίνες, οι οποίες εκτός του ότι τονώνουν τη μνήμη είναι γνωστό πως έχουν και αντικαταθλιπτική δράση. Ταυτόχρονα λειτουργούν και ως φυσικό ναρκωτικό που ανακουφίζει από τους χρόνιους πόνους.
Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με τις βιταμίνες που μας προσφέρει (Β1, Β2, D και Ε) κατατάσσουν τη σοκολάτα σε μία από τις πιο απολαυστικές κι ευεργετικές τροφές. Όμως, χρειάζεται προσοχή, γιατί εύκολα μπορεί κανείς να πέσει στην παγίδα και συν τω χρόνος να αυξήσει την ποσότητα που καταναλώνει σε εβδομαδιαία βάση με αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα βέβαια, ακόμη και να φτάσει σε κατάσταση εξάρτησης απ’ αυτήν.
510 θερμίδες/ 100γρ μαύρης σοκολάτας
540 θερμίδες/ 100γρ σοκολάτας γάλακτος
πηγή diatrofi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου