Blog Widget by LinkWithin

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Έρχεται το χάπι για την αντιμετώπιση του στρες





Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία χαπιού για την αντιμετώπιση του στρες οδηγούνται οι επιστήμονες ύστερα από την ανακάλυψη της πρωτεΐνης που το προκαλεί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Λέστερ εντόπισαν ότι την ευθύνη για την πρόκληση του στρες έχει η πρωτεΐνη νευροψίνη, που παράγεται στο κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το αίσθημα του φόβου, την αμυγδαλή.

Σε περιόδους έντονου στρες ο εγκέφαλος παράγει μεγαλύτερες ποσότητες νευροψίνης, γεγονός που πυροδοτεί μια αλυσιδωτή χημική αντίδραση, η οποία καταλήγει στην εκδήλωση συναισθημάτων έντονου άγχους.

Οι ειδικοί κατάφεραν να μπλοκάρουν τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στα ποντίκια, σταματώντας έτσι την εκδήλωση άγχους σε στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα καταφέρουν να κάνουν το ίδιο και στους ανθρώπους.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι η νευροψίνη μπορεί να παίζει παρόμοιο ρόλο και στους ανθρώπους, γι’ αυτό και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την εξέταση πιθανών θεραπειών», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, Ρόμπερτ Πόλακ. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών σχετικών με το στρες, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει κάποιου είδους διαταραχή σχετική με το στρες στη διάρκεια της ζωής του.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου