Blog Widget by LinkWithin

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οι βρισιές νικούν τον πόνο





Παρότι οι «κακές λέξεις» δεν είναι ωραίο να ακούγονται, εντούτοις μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βρίσιμο όταν πονάμε μπορεί να δράσει σαν ισχυρό παυσίπονο, τουλάχιστον για όσους δεν μιλούν συχνά «γαλλικά» - δηλαδή δεν βρίζουν συστηματικά.

Για τους πιο ευγενείς, λοιπόν, το βρίσιμο όταν πονούν, π.χ. επειδή χτύπησαν το χέρι τους, κουτούλησαν το κεφάλι τους ή γλίστρησαν στο πεζοδρόμιο, είναι 4 φορές πιο ισχυρό παυσίπονο σε σύγκριση με εκείνους που βρίζουν καθημερινά άνευ λόγου και αιτίας.

Σε σχετικό πείραμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele διαπίστωσαν ότι όσοι δεν καταφεύγουν συχνά σε βωμολοχίες ήταν σε θέση να κρατήσουν το χέρι τους μέσα σε παγωμένο νερό επί 45΄΄ περισσότερο όταν έβριζαν για να αντέξουν, σε σύγκριση με όταν δεν ξεστόμιζαν βρισιές. Από την άλλη μεριά, εκείνοι που έβριζαν συστηματικά κατάφεραν να κρατήσουν το χέρι τους μέσα σε παγωμένο νερό μόλις κατά 10΄΄ περισσότερο ενώ έβριζαν, συγκριτικά με όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν χωρίς να λένε βωμολοχίες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Richard Stephens, υποστηρίζει ότι με το βρίσιμο απελευθερώνονται από τον οργανισμό παυσίπονες ενδορφίνες. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την έρευνα, αυτό φαίνεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στις περιπτώσεις εκείνων που συνήθως δεν βρίζουν συστηματικά - για την ακρίβεια λένε λιγότερες από 10 «κακές λέξεις» την ημέρα.


πηγή vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου