Blog Widget by LinkWithin

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Του «φύτεψαν» μολότοφ και τον έστειλαν στον Κορυδαλλό



Στον Κορυδαλλό εξακολουθεί να βρίσκεται ένα νέο παιδί, το μόνο που κρίθηκε προφυ­λακιστέο από τις συλλήψεις που πραγμα­τοποίησαν στον σωρό τα καμάρια του Παπουτσή στην απεργιακή πορεία της 11ης Μαΐου και θυ­μίζουν ουκ ολίγες από τις λαμπρές σελίδες που έχει γράψει τα τελευταία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ., τύπου «ζαρντινιέρας» (ή Σάιμον Τσάπμαν για όσους θυ­μούνται τον Βρετανό διαδηλωτή στη Θεσσαλονί­κη το 2003 που του άλλαξαν το σακίδιο που κου­βαλούσε).
Μπορεί ο ίδιος από τη στιγμή της σύλληψής του να καταγγέλλει την κατασκευή ενοχοποι­ητικού στοιχείου, το ότι δηλαδή του φόρτωσαν ένα σακίδιο με 4 μολότοφ μετά τη σύλληψή του, καθώς και αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος του (ξυλοδαρμό, κ.λπ.), μπορεί να υπάρχουν μάρτυ­ρες και φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τα λε­γόμενά του, ωστόσο οι καταθέσεις των αστυνο­μικών που τον συνέλαβαν στάθηκαν αρκετές για να διαταχθεί η προφυλάκισή του από την ανακρί­τρια.

Ο 21 χρόνων σπουδαστής του ΤΕΙ Αθηνών Φώ­της Δήμου μετράει ήδη πάνω από εβδομάδα στον Κορυδαλλό περιμένοντας να κριθεί η προ­σφυγή κατά της προφυλάκισής του ενώ, βάσει των αποτελεσμάτων της δακτυλοσκοπικής εξέ­τασης (την οποία παράγγειλε η εισαγγελέας και όχι η ανακρίτρια), προκύπτει ότι δεν υπάρχουν αποτυπώματά του στις 4 φιάλες που βρέθηκαν στο υποτιθέμενο σακίδιό του.

Ο σπουδαστής του ΤΕΙ Αθηνών κατηγορείται για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα επικίνδυ­νης σωματικής βλάβης καθώς και για τη συμμε­τοχή του σε επεισόδια με την κάλυψη των χαρα­κτηριστικών του προσώπου του (ότι δηλαδή φο­ρούσε κουκούλα).
Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο (και παρά τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που τον αθωώνουν), βρέθηκαν «επαρκείς ενδείξεις ενοχής» οι οποίες επέβαλαν την προφυλάκισή του – δηλαδή το σακίδιο και η αντιασφυξιογόνος μάσκα που φορούσε, σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς, καθώς ο ίδιος εξαρχής τονίζει ότι φορούσε μόνο μια χειρουργική μάσκα (κάτι που προκύπτει και από φωτογραφίες) κι έφερε πάνω του μόνο το κινητό του.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι φίλοι του καθώς και τρεις μάρτυρες, παρόντες στη σκηνή της σύλληψης και άγνωστοι στον ίδιο. Ο ένας από αυτούς φωτορεπόρτερ, ο οποίος τράβηξε φωτογραφίες τη στιγμή της σύλ­ληψης, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο.

Η περιπέτεια του νεαρού ξεκίνησε το μεση­μέρι της 11ης Μαΐου όταν, κατεβαίνοντας με το μπλοκ του «Δεν πληρώνω» και σε φάση απο­χώρησης του κόσμου, ξαφνικά δημιουργήθηκε πανικός ύστερα από επεισόδιο στο Σύνταγμα μεταξύ ΜΑΤ και κοουκουλοφόρων που πετού­σαν πέτρες και οι οποίοι προσπάθησαν να δια­φύγουν κυνηγημένοι, μέσω της Πανεπιστημίου, περνώντας από το μπλοκ που κατέβαινε εκείνη την ώρα. Τα ΜΑΤ άρχισαν να ψεκάζουν τον κό­σμο που έφευγε πανικόβλητος και στο ύψος του πολυκαταστήματος Attica προέβησαν σε συλλή­ψεις μεταξύ άλλων και του Φώτη Δήμου, ο οποί­ος είχε την ατυχία να φοράει «σκουρόχρωμα ρούχα».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, αφού τον κάθισαν στο πεζοδρόμιο και του πέρασαν χειρο­πέδες, του εμφάνισαν κι ένα σακίδιο ρωτώντας τον «τι είναι αυτό». Στην απάντηση ότι δεν ήταν δικό του δέχτηκε κλοτσιές, βρισιές και την ειρω­νεία «δεν πειράζει, ένα δωράκι από μας…».

Τη στιγμή της σύλληψής του, μάρτυρες καλού­σαν τους αστυνομικούς να τον αφήσουν και ρω­τούσαν το όνομά του, ώστε να προσφέρουν βο­ήθεια αν χρειαστεί, όπως και έγινε, καθώς ήδη τρεις μάρτυρες – πλην των φιλικών ή συγγενικών του προσώπων – έχουν καταθέσει τα όσα είδαν. Περιγράφουν δε ότι όχι μόνο δεν ήταν βίαιος και δεν πρόβαλλε καμία αντίσταση, αλλά ότι απενα­ντίας έδειχνε τελείως σαστισμένος, ενώ οι άν­δρες των ΜΑΤ τον είχαν κολλήσει στον τοίχο και του άσκησαν βία.

Συλλαμβάνοντας τον πιο άσχετο κι έχοντας ανοίξει και μερικά κεφάλια, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να έχει κινδυνέψει σοβαρά, η αστυ­νομία στέλνει για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στις πορείες, γιατί εκτός από τον βομβαρδισμό με δα­κρυγόνα και το ξύλο υπάρχουν και οι συλλήψεις στην τύχη που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύμηνες δικαστικές περιπέτειες αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.


ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου