Blog Widget by LinkWithin

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αν δεν υπήρχε το internet...

 Η δημοσιογραφία των πολιτών χαλάει τη σούπα της παραπληροφόρησης κράτουσ και ΜΜΕ.
Το internet δεν είναι τέλειο. Κρύβει πολλές παγίδες, ειδικά για τον αδαή χρήστη που απονήρευτα εμπιστεύεται οποιαδήποτε πηγή. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν είναι ένα υπερπολίτιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών, στον άτυπο πόλεμό τους με την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Εάν δεν υπήρχε το twitter, τα blogs και το internet γενικότερα, αυτοί που θα μάθαιναν για το περιστατικό του βαρύτατου τραυματισμού του διαδηλωτή σήμερα το μεσημέρι θα ήταν σαφώς λιγότεροι. Η πληροφορία κατά πάσα πιθανότητα θα υφίστατο επεξεργασία και θα ανακοινωνόταν με τον "κατάλληλο" τρόπο αύριο το πρωί.

Όπως επίσης κανείς δεν θα έβλεπε αυτό το video από την πορεία της Τετάρτης που κυκλοφόρησε στο twitter και δείχνει πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν έναν πεσμένο διαδηλωτή που δεν αντιστέκεται καν (το YouTube χαρακτήρισε το περιεχόμενο "ακατάλληλο για ανηλίκους"):



 
Όπως φυσικά δεν πρόκειται να παίξουν και αυτό το video από την εν ψυχρώ επίθεση των ΜΑΤ σε καθισμένους διαδηλωτές στο Σύνταγμα, το οποίο βρήκα στον Παραλληλογράφο:



Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ όπου συζητήθηκε η περίπτωση παύσης της απεργίας για να μεταδοθούν τα γεγονότα, ο Πάνος Σόμπολος δήλωσε: «Δεν έχουμε τώρα χρόνο να λήξει η απεργία και να βγούμε, θα βγούμε αύριο το πρωί, να πούμε την αλήθεια».

Απ' όσο ξέρω εγώ, η αλήθεια δε χρειάζεται χρόνο και προετοιμασία -απλά βγαίνεις και τη λες. Αυτό που χρειάζεται προεργασία είναι τα μαγειρέματα και τα ψέμματα...

Ψέμματα, όπως αυτά που μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω "είδηση" της εφημερίδας metro .



 
Πέρα από τη σχεδόν αστεία ταύτιση της περιγραφής του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού με αυτή του διαδηλωτή σήμερα το μεσημέρι, η υποτιθέμενη σύγκρουση δεν έγινε έτσι όπως περιγράφεται, όπως επιβεβαιώνουν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

Η διασταυρωμένη μέσω twitter πληροφόρηση λέει πως το περιστατικό έγινε περίπου στις 7 το απόγευμα, όταν μια ομάδα φίλων του τραυματία μπήκε στο γραφείο του Διευθυντή του νοσοκομείου για να μάθει νεότερα για την υγεία του 31χρονου. Εκεί ήταν οι ταξίαρχος Σοφιός με 2 άντρες κ όντως προπηλακίστηκε με σπρωξίματα κ γροθιές, χωρίς να επιβεβαιωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Άλλωστε, κατά τις 12:30 και μετά από το σούσουρο που έγινε στο twitter, η είδηση μυστηριωδώς άλλαξε, χωρίς προφανώς κάποια διευκρίνιση ή συγγνώμη... Δυστυχώς για αυτούς, screenshots manent.

Φυσικά, η metro όπως και όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν ένα ρόλο: Τη ποδηγέτηση, τον έλεγχο από αυτούς που κατέχουν τα κανάλια και τις εφημερίδες. Καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά ισχύει κι εδώ ό,τι και για κάθε πληροφορία. Το κρίσιμο είναι ποια είναι η πηγή. Σας θυμίζει κάτι η προηγούμενη πρόταση; Ιδέα σας (δεν) είναι... :)



ΠΗΓΗ SALATA TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου