Η Λίστα της Ντροπής: Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων 2011-15
Μία μέρα μετά την επίσημη παραχώρηση του 10% του ΟΤΕ (στο 1/3 της τιμής πώλησης του προηγούμενου πακέτου παραχώρησης στην Deutsche Telekom), παραδόθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 2011-15. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα αφήσει το ελληνικό δημόσιο χωρίς καμία υποδομή, πλην των βασικών οντοτήτων της κρατικής μηχανής (υπουργεία, στρατός, αστυνομία).
«Για φέτος, μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Στο τρίτο τρίμηνο θα πρέπει να εισπραχθούν 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση τουλάχιστον του 40% της ΕΥΑΘ, την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ, την πώληση του 23,3% του ΟΛΘ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων.Το πιο «βαρύ» τρίμηνο είναι, όμως, το τελευταίο του έτους. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 17 σχέδια ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την έλευση 3,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σχεδίων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν, περιλαμβάνονται η πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του 55% της ΔΕΠΑ, του 31% του ΔΕΣΦΑ, του 100% του ΟΔΙΕ, του 23,1% του ΟΛΠ, ακόμα και του 0,6% της Alpha Bank και του 1,2% της Εθνικής Τράπεζας.Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει μεταξύ άλλων να πωληθεί τουλάχιστον το 38,6% της Αγροτικής Τράπεζας, το 21% του «Ελ. Βενιζέλος» και το 35,5% των ΕΛΠΕ». (Καθημερινή 10 Ιουν 2011)
Σύμφωνα με τη “λίστα της ντροπής”, μέχρι το 2015 η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην παραχώρηση του 100% των λιμένων, αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, και μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Πωλούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΛΑΡΚΟ, ο Ελληνικός Χρυσός και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης “χαρίζεται” το πλειοψηφικό πακέτο της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), του ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και των δημόσιων τραπεζών (Αγροτική, ΤΤ).
Κοινοί απατεώνες
Δανείζομαι την πολύ χρήσιμη λίστα από το Βαθύ Κόκκινο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και πρωτοκλασάτων υπουργών, από όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτοί οι άνθρωποι διοικούν τη χώρα. Αυτοι μας καλούν να τους εμπιστευθούμε και να συναινέσουμε στο σχέδιό τους. Αυτοί οι άνθρωποι επικαλούνται τον “εθνικό μύθο”:
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Το τελευταίο σας επίτευγμα είναι ο ΟΤΕ, που παραδίδεται στα χέρια των Γερμανών… Συνέχεια στους σχεδιασμούς σας έχουν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή… Θα μας βρείτε απέναντι σας. Θα δώσουμε τη μάχη και έξω και μέσα στη Βουλή, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού, του λαϊκού κινήματος, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκποίησης, εκχώρησης βασικών δημόσιων υποδομών σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε ξένα είτε ελληνικά. Διότι εμείς τα θεωρούμε εργαλεία εθνικού σχεδιασμού» (ομιλία στη Βουλή, 1/4/2008).
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί με πλάγιο και αδιαφανή τρόπο να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας… Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη. Την εφάρμοσαν μόνο ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως της κυρίας Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη... Για το λόγο αυτό, καλείται ο πρωθυπουργός να αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑθ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας της χώρας» (επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, 8/4/2008).
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Σας παραδώσαμε έναν ΟΤΕ που ήταν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Κι εσείς, με τη σειρά σας, τον παραδίδετε στην Deutsche Telekim … Λέτε ότι αυτή η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων είναι ευρωπαϊκή και συμφέρουσα. Ψέμα… Δεν απαντάτε, κύριε Καραμανλή, στο πιο απλό, αδυσώπητο ερώτημα που θέτει ο Έλληνας πολίτης: Για ποιο λόγο να πουλήσουμε μία κερδοφόρα, αξιόπιστη, στρατηγικής σημασίας ελληνική δημόσια επιχείρηση;...
Γι’ αυτό, θα βρείτε μπροστά σας το θεσμικό μας έλεγχο. Θα βρείτε, εφόσον προχωρείτε σε αυτό το δρόμο, την πρόταση μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για απιστία. Για να δώσει κάθε υπεύθυνος λόγο για τη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος, που, ενσυνείδητα και απροκάλυπτα, προκαλείτε…» (ομιλία στη συζήτηση, επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, 16/5/2008).
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : «Θέλω να τονίσω ότι η έλλειψη στρατηγικής και το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε στρατηγικούς τομείς. Στρατηγικός τομέας είναι, βέβαια, ο τομέας του φυσικού αερίου, είναι το νερό, είναι και ο ΟΤΕ» (εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, 27/3/2009).
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Η αντικατάσταση κρατικών μονοπωλίων από ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια είναι μια εξέλιξη αρνητική… Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως αυριανή κυβέρνηση, για να αποτρέψουμε την προοπτική αυτή… Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου… Η ΝΔ εφαρμόζει ξεπερασμένα δόγματα καθολικών ιδιωτικοποιήσεων» (συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία, 6/4/2008).
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να ξεπουλά δημόσια περιουσία. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου» (δήλωση, 13/7/2009).
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Καλούμε την κυβέρνηση να μην συνεχίσει την εγκληματική και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον πολιτική της εκποίησης κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Για το ΠΑΣΟΚ, στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, οι οποίες έχουν σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, οφείλουν να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ» (δήλωση, 11 /6/2009).
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: «Παντού, σε κάθε οργανισμό, έχουν αναρτήσει ένα τεράστιο “ΠΩΛΕΙΤΑΙ“. Παντού υλοποιείται ο ίδιος σχεδιασμός… Κι αυτό το ονομάζουν “μεταρρύθμιση”. Αλλά το ξεπούλημα, η απώλεια της μετοχικής πλειοψηφίας του 51 % του Δημοσίου δεν είναι μεταρρύθμιση. Και δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς, θα παραμείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας… Πραγματική μεταρρύθμιση για τη ΔΕΗ σημαίνει ενίσχυση του ανταγωνιστικού της ρόλου και της ευελιξίας της να ανταγωνιστεί σε μια απελευθερωμένη εσωτερική αγορά της Ευρώπης» (ομιλία στο 31ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, 13/1 /2007).
παραλληλογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου