Blog Widget by LinkWithin

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Χρ. Κορτζίδης: "Δεν θα λειτουργήσουμε το δήμο μας όπως η τρόικα τη χώρα"


"Τη χρεοκοπία θα τη φέρει ο Καλλικράτης, όχι το σταμάτημα των απολύσεων και τα χαμηλά τέλη"
 
Δεν θα λειτουργήσουμε το δήμο μας όπως η τρόικα τη χώρα», δηλώνει στο Πριν ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε να μην απολύσει κανένα συμβασιούχο, ενώ ανακοίνωσε και εξίσωση προς τα κάτω των δημοτικών τελών. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το Ελληνικό δεν είναι «νησίδα» αλλά εμπνέεται από το πνεύμα αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και τα συμφέροντα που αυτές εκφράζουν.


Δημοσιοποιήσατε την απόφασή σας να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος, την ίδια στιγμή που εξισώσατε προς τα κάτω τα δημοτικά τέλη των δύο δήμων. Δεν κινδυνεύει ο Δήμος από χρεοκοπία με αυτές τις πρωτοβουλίες;
Η οικονομική κατάσταση του δήμου μας είναι πολύ δύσκολη. Κάνουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια για να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου και διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με το σεβασμό που απαιτείται. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσουμε στο δήμο μας όπως λειτουργεί η τρόικα και η κυβέρνηση στο σύνολο της χώρας, στραγγαλίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και του δήμου μας. Οι περικοπές των δαπανών του δήμου όχι απλά πρέπει να έχουν ένα σαφές όριο, να αφορούν δηλαδή μόνο τις περιττές δαπάνες και τίποτα που είναι αναγκαίο και εξυπηρετεί λαϊκές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αυξήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες του δήμου καταργώντας τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς της Αργυρούπολης, την πληρωμή για συμμετοχή στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού κ.λπ. Ο δήμος πράγματι έχει ένα μεγάλο χρέος, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των ετήσιων εσόδων του με βάση τα στοιχεία του 2010, αλλά δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ούτε από τη μισθοδοσία των συμβασιούχων εργαζομένων του που αρνούμαστε να απολύσουμε γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ούτε από την εξίσωση των δημοτικών τελών των δύο πρώην δήμων μας προς τα κάτω. Ο δήμος όπως και συνολικά η αυτοδιοίκηση κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από το Μνημόνιο, τον Καλλικράτη και περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους δήμους, αποστερώντας από τον δικό μας 3,5 εκατομμύρια ευρώ πέρσι και περισσότερα φέτος. Για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται παλλαϊκός αγώνας.
Τι διεκδικείτε λοιπόν από την κεντρική διοίκηση;
Εμείς από τη θέση της δημοτικής αρχής αγωνιζόμαστε για τα εξής: Να αποδοθούν στο δήμο τα περίπου 3 εκ. που περικόπηκαν το 2010 σε σχέση με το 2009. Το 2011 οι επιχορηγήσεις να είναι στο ύψος που ήταν το 2009 συν το κόστος όλων των νέων αρμοδιοτήτων. Να μπορούν οι δήμοι να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο, για να ξοφλήσουν τα χρέη τους. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προκηρύξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ληφθούν από την κυβέρνηση όλα τα μέτρα για να μην κάνουν 2 και 3 και 4 χρόνια για ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες. Να ακυρωθούν οι περικοπές των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στους δήμους και να επανέλθουν στα προ Μνημονίου επίπεδα. Τα αιτήματα είναι προφανώς σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Νομίζουμε όμως ότι αυτά είναι που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, να μας πάνε μπροστά.
"Τη χρεοκοπία θα τη φέρει ο Καλλικράτης, όχι το σταμάτημα των απολύσεων και τα χαμηλά τέλη"
Πάντως, απ’ ό,τι είδα στην ιστοσελίδα του Δήμου σας, βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη 50 θέσεων συμβασιούχων για την καθαριότητα. Οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν είναι επαρκείς; Και αν όχι, για ποιο λόγο δεν προκηρύσσετε μόνιμες θέσεις;
Σημαντικές ανάγκες του πρώην δήμου Αργυρούπολης σε προσωπικό καλύπτονταν, όπως και σε πολλούς άλλους δήμους, με συμβασιούχους. Έτσι παρά την απόφασή μας να μην απολύσουμε τους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε βασικούς τομείς όπως η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός κ.λπ. χωρίς νέες προσλήψεις. Σήμερα δεν επιτρέπεται στους δήμους να προκηρύξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε στις προσλήψεις συμβασιούχων.
Μετά τις γνωστές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μέλλον του αεροδρομίου του Ελληνικού, ποια είναι η θέση σας; Τι δυνατότητες αντίδρασης έχει ο Δήμος στις εξελίξεις;
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεπουλήσει το Ελληνικό με διαδικασίες φαστ τρακ, υλοποιώντας κάποιο σχέδιο σαν αυτό του Σουφλιά ή του κ. Αθεμπίγιο που προβλέπουν την εκποίηση, την οικοπεδοποίηση και την εμπορευματοποίηση του πρώην αεροδρομίου. Για 5 δισ. στην καλλίτερη περίπτωση. Όσα οι τόκοι ενός χρόνου του δανείου των 110 δισ. από την τρόικα. Ο αέρας που αναπνέουμε, η ζωή των παιδιών μας θα γίνουν τόκοι ενός χρόνου! Το Ελληνικό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο «φιλέτο», ακολουθούν οι ακτές, τα νησιά, τα δάση, τα δημόσια κτήματα για να φάνε καλά έλληνες και ξένοι τραπεζίτες και μεγαλοκατασκευαστές. Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της πατρίδας μας όχι μόνο δε θα λύσει τα προβλήματα του λαού μας, αλλά θα μας μετατρέψει σε υποτελείς χωρίς δικαιώματα στον ίδιο μας τον τόπο. Ως εδώ. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Το Ελληνικό να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις. Η μελέτη του Πολυτεχνείου καταδεικνύει ότι το πάρκο είναι όχι μόνο αναγκαίο για όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά και φτηνό και εφικτό και μπορεί να ξεκινήσει τώρα. Ο αγώνας για το μητροπολιτικό πάρκο είναι αγώνας για τη ζωή, αγώνας για τις μελλοντικές γενιές. Είναι ταυτόχρονα αγώνας για την αξιοπρέπειά μας.
Στην κινητοποίησή σας για τις ελεύθερες παραλίες, παρομοιάσατε το Ελληνικό με το «γαλατικό χωριό». Τελικά, ο δήμος σας είναι μια «νησίδα» ή πιστεύετε ότι η πολιτική σας μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές;
Δεν πιστεύουμε ότι ο δήμος μας είναι μια νησίδα. Ο χαρακτηρισμός «γαλατικό χωριό» στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού του 2007, όταν ο πρώην Δήμος Ελληνικού και οι χιλιάδες πολίτες της πόλης και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου έριξαν τα κάγκελα που έφραζαν τμήμα της παραλίας του Ελληνικού και ελευθέρωσαν την πλαζ Αγίου Κοσμά που ήταν αποκλεισμένη και ιδιωτική, χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει το αγωνιστικό πνεύμα αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και τα συμφέροντα που αυτές εξέφραζαν και συνεχίζουν να εκφράζουν. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των καταχτήσεων του λαού μας σε όλα τα επίπεδα είναι ο μόνος δρόμος και είναι κοινός για όλους. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σ’ αυτόν με ιδέες, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Η ΕΕ του κεφαλαίου έφερε
κοινωνική αποσάρθρωση
Αυτές τις ημέρες η πλατεία Συντάγματος έχει γίνει σύμβολο αντίστασης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αισθάνεστε κοντά τους;
Νομίζω ότι από τη συζήτησή μας μέχρις εδώ είναι προφανές ότι αισθανόμαστε όχι απλώς κοντά στους χιλιάδες εργαζόμενους που εκφράζουν καθημερινά την αντίστασή τους στο Μνημόνιο, την τρόικα και στις πολιτικές δυνάμεις που τα επέβαλλαν, αλλά ζωντανό αναπόσπαστο μέρος τους.
Είμαστε έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ποια είναι η αποτίμησή σας μέχρι στιγμής για τη μεταρρύθμιση αυτή;
Τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του Καλλικράτη επιβεβαιώνουν πλήρως την άποψή μας για το χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι στην κυριολεξία καταστροφική. Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να μην μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα. Πολλές υπηρεσίες των δήμων υποβαθμίζονται όχι μόνο από την έλλειψη χρημάτων αλλά και από την έλλειψη προσωπικού, καθώς οι απολύσεις έχουν ήδη αρχίσει και οι προσλήψεις δεν επιτρέπονται. Οι δήμοι ωθούνται να λειτουργήσουν ως όργανα επιβολής του Μνημονίου. Με περικοπές των και κλείσιμο υπηρεσιών πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα κοινωνικά προγράμματα κ.λπ. Με συγχωνεύσεις σχολείων συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας μας. Με μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος, ώστε να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε τομείς όπως η υγεία, η κοινωνική προστασία και η εκπαίδευση. Με ασφυκτικούς ελέγχους και μηχανισμούς. Η περιφέρεια ερημώνει.
Αυτές τις μέρες είχαμε και μια άλλη επέτειο, τα 32 χρόνια από την υπογραφή του Κ. Καραμανλή για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Δικαιώθηκαν οι τότε προσδοκίες;
Καταρχάς, τότε δεν είχαν όλοι προσδοκίες από την ΕΟΚ. Πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες ήταν αντίθετες στην ένταξη. Συνθήματα όπως το «όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κυριαρχούσαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Σήμερα λοιπόν φαίνεται ότι δικαιώνονται οι «προσδοκίες» αυτών που τότε έβλεπαν, ανεξάρτητα από το αν έμειναν συνεπείς στην τότε θέση τους ή όχι, ότι η ένταξη θα οδηγήσει στην αποσάρθρωση της οικονομίας και στην ενίσχυση της οικονομικής και της πολιτικής εξάρτησης και υποταγής της χώρας μας στην ΕΕ του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 12-6-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου