Blog Widget by LinkWithin

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τροφές για να τονώσετε τη διάθεση και τη μνήμη σας


Τροφές για να τονώσετε τη διάθεση και τη μνήμη σας


Τα τελευταία χρόνια διενεργούνται έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να τονώσουν τη μνήμη και να καταπολεμήσουν το στρες, ακόμη και την άνοια. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας προτείνουν οι ειδικοί να συμπεριλάβουμε στο μενού μας προκειμένου να βελτιώσουμε τη διάθεσή, και να ενισχύσουμε τη συγκέντρωση μας.

Είναι γνωστή η ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Που κρύβονται όμως τα ω-3 λιπαρά;

Στα λιπαρά ψάρια Καλό είναι να καταναλώνουμε ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο γαύρος και το σκουμπρί, 2-3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, τα καβούρια, το χταπόδι, τα καλαμαράκια, τα μύδια και τα στρείδια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά σε μικρότερη αναλογία από τα λιπαρά ψάρια, επειδή και το ολικό τους λίπος είναι λιγότερο.

Στα καρύδια Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το έλαιο από λιναρόσπορο, καθώς και ορισμένα άγρια χόρτα, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα), αποτελούν πρόσθετες πηγές των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων.
Ποια τρόφιμα και συστατικά, εκτός από τα ω-3 λιπαρά οξέα, δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για το καλό της διάθεσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης μας;

Τα δημητριακά ολικής άλεσης Τα τρόφιμα αυτά παρέχουν στον οργανισμό μας σύνθετους υδατάνθρακες, που κατά τη διαδικασία της πέψης διασπώνται σε απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τα βασικά «καύσιμα» του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να καταναλώνουμε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά).

Οι πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες κατά την πέψη τους διασπώνται σε αμινοξέα τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (π.χ. ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη). Γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας μενού τα κρεατικά (άπαχα), τα πουλερικά και τα όσπρια. Επίσης καλό είναι να καταναλώνουμε τόνο, ασπράδια αυγού, γάλα και μπανάνες που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη.

Οι βιταμίνες Β Τα μειωμένα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β5, Β12 κλπ.) μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία, προκαλώντας αδυναμία συγκέντρωσης, εκνευρισμό και μεταβολές της διάθεσης. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες «θρέφουν» τα νεύρα και είναι πολύτιμες για τη νευρική λειτουργία. Οι κύριες πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι τα ζωικά τρόφιμα. Γι’ αυτό, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή κάνουν εξαντλητικές δίαιτες αποστερώντας τον οργανισμό τους από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα από τη Β12.

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Οι βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως η C και η Ε, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αγγείων, εξασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και την επαρκή οξυγόνωση των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, οι χρωματιστές πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το σπανάκι και οι ντομάτες. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και θεωρείται ότι ενισχύει την καλή διάθεση. Τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά και οι μπανάνες είναι καλές πηγές μαγνησίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου