Blog Widget by LinkWithin

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Έξι μήνες με αναστολή στον αναρχικό Μάκη Κορωναίο

http://www.ipiros.gr/portal2/images/Pano%20gia%20Koronaio.jpg 

Το στρατοδικείο Ιωαννίνων καταδίκασε την δευτέρα τον ολικό αρνητή στράτευσης Γεράσιμο Κορωναίο σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο Κορωναίος αρνήθηκε να καταταγεί στο στρατό προβάλλοντας λόγους συνείδησης και δηλώνοντας ολικός αρνητής στράτευσης. Στα Γιάννινα από νωρίς το πρωί σήμερα είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας καθώς είχαν συρρεύσει φίλοι και σύντροφοι του Κορωναίου από διάφορα μέρη κυρίως της Βορείου Ελλάδας.  
Ο σύνδεσμος αντιρρησιών συνείδησης εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η απόφαση του Στρατοδικείου για τον ολικό αρνητή στράτευσης Γεράσιμο Κορωναίο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Αυτό που κάποτε δεν ήταν αναμενόμενο, είναι τριαντατέσσερα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, τα στρατοδικεία να εξακολουθούν να δικάζουν πολίτες, βασισμένα σε νομοθετικά πλαίσια ευτυχή για έναν μιλιταριστικό μηχανισμό, αλλά απαράδεκτα για τη δημοκρατία.

Αρχικά διατυπώθηκαν ενστάσεις από το δικηγόρο σχετικά με την παρουσία κόσμου στη δίκη που έγινε δεκτή και με την αρμοδιότητα του στρατιωτικού δικαστηρίου να δικάσει έναν πολίτη και όχι έναν στρατευμένο, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό. Χαρακτηριστικά και απλά ενημερωτικά να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως μέχρι κι ένας επίσημος ευρωπαϊκός θεσμός, “το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει κρίνει ότι παραβιάζεται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όταν δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης από στρατοδικεία (υπόθεση Ercep vTurkey, απόφαση 22/11/2011)”.



 Η  ποινή είναι εφέσιμη και εξαγοράσιμη (ύστερα από την εκδίκαση της έφεσης και ανάλογα με την ποινή που θα αποδοθεί από το εφετείο) έναντι 10 ευρώ την ημέρα. Σημαντικό είναι πως το αδίκημα χαρακτηρίζεται διαρκές, πράγμα που σημαίνει ότι ο σύντροφος μπορεί να καλείται επανειλημμένα σε δίκη για την ίδια πράξη, γεγονός που παραβιάζει το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».
Το ζήτημα της άρνησης στράτευσης έχει ξανανοίξει δυναμικά τον τελευταίο καιρό ύστερα από τις διώξεις Κορωναίου, Μιχαλόπουλου και Ακριβόπουλου, καθώς επίσης και ύστερα από τα νέα δεδομένα που εισάγει ο νέος νόμος 3883/2010 που προβλέπει για τις περιπτώσεις ανυποταξίας διοικητικό πρόστιμο 6.000 ευρώ χωρίς καν ακρόαση του ενδιαφερομένου, αλλά και από τον εμφανή κατασταλτικό ρόλο που αναλαμβάνει ο στρατός στο εσωτερικό των κρατών το τελευταίο διάστημα και υπό το φόβο ξεσπάσματος κοινωνικών και ταξικών εξεγέρσεων.

ipiros.gr / athens indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου