Blog Widget by LinkWithin

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κάνναβη και φαρμακοβιομηχανία

Bedrocan flos

Με τις σχετικές έρευνες να πληθαίνουν, πολλοί επιστήμονες μιλούν πλέον ανοιχτά για «θαυματουργό φάρμακο». Οι πιο αισιόδοξοι υπερασπιστές της προβλέπουν πως η κάνναβη -η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως φάρμακο πριν από 5.000 χρόνια- θα ακολουθήσει την ασπιρίνη και την πενικιλίνη ως ένα αποτελεσματικότατο φάρμακο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Μάλιστα υπάρχουν γιατροί που πιστεύουν ότι η κάνναβη μπορεί τελικά να αποδειχθεί χρήσιμη σε ασθένειες όπως οστεοπόρωση, καρκίνος, HIV και AIDS, αρθρίτιδα, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, ακόμα και ορισμένες μορφές ψυχικής ασθένειας, ισχυρισμοί που δημοσιεύονται και στη ιστοσελίδα της διεθνούς ένωσης κανναβινοειδών φαρμάκων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένα γκάλοπ έδειξε πρόσφατα ότι οι Αμερικανοί κάτω των 65 ετών λένε ένα πρωτοφανές ναι στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης (το 50% αποτελεί ρεκόρ) ενώ την ίδια ώρα στην Καλιφόρνια υπήρξε μεγάλη σύγκρουση για την ιατρική χρήση της ανάμεσα στο κράτος και τους υποστηρικτές της, παρά το γεγονός του ότι ο Ομπάμα έχει δηλώσει θετικός σε αυτή τη χρήση.

Φυσικά το θέμα δεν είναι τόσο απλό αν λάβουμε υπόψη μας τις ελλιπείς έρευνες και την πίεση που ασκούν παγκοσμίως οι φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον Safe Access Now τον αμερικανικό οργανισμό για γιατρούς, επιστήμονες και ασθενείς, ακόμα και μετά την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ιατρικές μελέτες κάνναβης, δεν δίνεται πράσινο φως. Ερευνητές, στους οποίους έχει χορηγηθεί έγκριση από το FDA, δηλώνουν ότι εμποδίζεται η εργασία τους από τον κρατικό οργανισμό NIDA που ασχολείται με την κατάχρηση των ναρκωτικών ουσιών και αρνείται να δώσει την άδειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου