Blog Widget by LinkWithin

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Nαρκισσιστές όσοι έχουν πολλούς φίλους στο facebook


Ερευνα στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ιλινόι.

Οσο πιο πολλούς φίλους έχετε στο Facebook, τόσο περισσότερο ναρκισσιστής είστε, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Η έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ιλινόι, μελέτησε τις συνήθειες 294 φοιτητών-ενεργών και δραστήριων χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι που πέτυχαν υψηλό σκορ στο τεστ ναρκισσισμού βρέθηκαν να έχουν τους περισσότερους διαδικτυακούς φίλους στο Facebook, ενώ φαίνεται να ενημερώνουν πιο συχνά από όλους το «στάτους» τους στο προφίλ τους και να βάζουν (tag) το όνομά τους πιο συχνά σε φωτογραφίες.

Η επιστημονική εργασία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό επιστημονικό «Personality and Individual Differences», καταγράφει έναν τύπο ανθρώπου που, από τη συμπεριφορά του στο Facebook, χαρακτηρίζεται «κοινωνικά διασπαστικός» (socially disruptive).

Το χαρακτηριστικό αυτό αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σοβαρές μορφές ναρκισσισμού με στοιχεία όπως την επιδειξιμανία σε μεγάλο βαθμό, την αίσθησή τους ότι αξίζει περισσότερο σεβασμό από τους άλλους, την ματαιοδοξία και την επιθυμία προσέλκυσης της προσοχής από άλλους. Επίσης, τα άτομα αυτά ήθελαν συνεχώς να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γράφουν πράγματα που σοκάρουν ή προχωρούν σε πολύ προσωπικές αποκαλύψεις, επειδή δεν αντέχουν στην ιδέα ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.

«Οι νέοι στην Βρετανία έχουν αρχίσει και γίνονται περισσότερο ναρκισσιστές και το Facebook είναι μία πλατφόρμα ανάπτυξης αυτής της διαταραχής»,
τονίζει η Κάρολ Κρεγκ, κοινωνικός επιστήμονας και επικεφαλής του Κέντρου Αυτοπεποίθησης και Ευζωίας στην Βρετανία, ενώ η κοινωνική ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Σάσεξ στη Βρετανία, Βιβ Βινιόλες, επεσήμανε πως «υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη πλέον ότι οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστήμιων εχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο ναρκισσιστές», καταλήγοντας ωστόσο ότι «απομένει να ερευνήσουμε την διαδικτυακή συμπεριφορά άλλων ηλικιακών ομάδων, καθώς και σπουδαστών σε πανεπιστήμια άλλων κρατών». 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου