Blog Widget by LinkWithin

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Καταγγελίες για αγριότητες σε βάρος παιδιών στη Συρία

Καταγγελίες για αγριότητες σε βάρος παιδιών στη Συρία 
Καταγγελίες έκανε η διεθνής μη κυβερνητική
οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» προειδοποιεί για τα ψυχικά τραύματα πολλών παιδιών στη Συρία, τα οποία έχουν υπάρξει μάρτυρες δολοφονιών, βασανιστηρίων και άλλων αγριοτήτων στη διάρκεια της 18μηνης κρίσης που συνταράσσει τη χώρα.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα «σοκαριστικές μαρτυρίες» στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στα συριακά σύνορα, που δείχνουν ότι «παιδιά έγιναν στόχος άγριων επιθέσεων, είδαν να πεθαίνουν οι γονείς τους, αδέλφια τους ή άλλα παιδιά, υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα βασανιστηρίων».

«Φριχτές πράξεις βίας έχουν διαπραχθεί σε βάρος των παιδιών στη Συρία. Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα για να ξεπεράσουν τα τραύματα που έχουν υποστεί», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Τζασμίν Γουίτμπρεντ.

«Οι μαρτυρίες τους πρέπει να καταγραφούν για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τις βιαιότητες σε βάρος παιδιών», τόνισε.

Ένα 14χρονο αγόρι, ο Χάσαν είπε ότι είδε «νεκρούς και τραυματίες παντού στο έδαφος». «Είδα ανθρώπινα μέλη το ένα πάνω στο άλλο και σκυλιά να τρώνε πτώματα δυο ημέρες έπειτα από σφαγή», αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο 15χρονος Χαλίντ διηγείται πώς τον βασάνισαν μέσα στο παλιό του σχολείο που έχει μετατραπεί σε τόπο κράτησης και βασανιστηρίων, όπου έμεινε έγκλειστος επί 10 ημέρες, χωρίς φαγητό, έχοντας ξυλοκοπηθεί και κρεμασμένος στην οροφή από τους καρπούς του.

«Βλέπετε αυτά τα σημάδια; Τα χέρια μου ήσαν δεμένα με πλαστικό σχοινί. Τα είχαν σφίξει πάρα πολύ. Υπήρχαν παιδιά στο κελί μου και τούς είχαν δέσει τα χέρια με τον ίδιο τρόπο. Καθένας έσβηνε το τσιγάρο του πάνω μου. Να, δείτε τις πληγές», είπε ο Χαλίντ.

Η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να επισπεύσει την έρευνα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στη Συρία. Τόνισε ότι τής αρνήθηκαν την πρόσβαση στη Συρία, αλλά επεσήμανε ότι «οι μαρτυρίες των παιδιών στην πλειονότητά τους επαληθεύουν τις παραβιάσεις στις οποίες έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες τα Ηνωμένα 'Εθνη και οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει σε 29.000 τους νεκρούς στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος. Μεταξύ των νεκρών είναι περισσότερα από 2.000 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου