Blog Widget by LinkWithin

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ! Απέσυραν τη διάταξη για τη Siemens!

 

Μετά την αναταραχή που προκάλεσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία για τη Siemens, πριν από λίγο η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση της διάταξης που τροποποιεί τη σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας.

Έπειτα από την πιθανή «ανταρσία» μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την προειδοποίηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι θα καταψηφίσουν επίσης τον προτεινόμενο συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία Siemens, η κυβέρνηση άλλαξε πλεύση. Να θυμίσουμε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε διαφωνήσει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε κυρωθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Ικανοποίηση στην αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Π. Λαφαζάνη, χαιρέτισε την απόσυρση, κάνοντας λόγο για «οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που δίνει φτερά σε όσους μάχονται για άλλο ήθος στην πολιτική ζωή της χώρας».
"Η απόσυρση της ρύθμισης αφήνει μετέωρη και απολύτως άκυρη τη συμφωνία με τη Siemens. Συμφωνία με τη Siemens δεν υπάρχει. Είναι αντισυνταγματική πλέον, νομικά άκυρη, χωρίς ισχύ, δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα" δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, δεσμευόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ "θα διεκδικήσει το δίκαιο και συμφέρον του λαού, μέχρι το τελευταίο λεπτό".
Ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασαν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες -που ζήτησαν να πάρει, πλέον, πίσω και την υπογραφή του από τη συμφωνία ο υπουργός των Οικονομικών- όπως επίσης και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη διάταξη.
"Η ΔΗΜΑΡ δεν παζαρεύει τις θέσεις της" δήλωσε ο Β. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι "όλοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους, πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, αν δεν υπολογίζουν τη ΔΗΜΑΡ".
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε πως «καταβάλλεται τώρα προσπάθεια να εμφανιστεί ως ήττα της κυβέρνησης η απόσυρση της παραγράφου», την ίδια ώρα που «κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τη ζημία του Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens».
Η Χρυσή Αυγή, από την πλευρά της, επέμεινε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας "θέατρο και συναλλαγή" μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποχώρησε από την αίθουσα.

"Πόλεμος" Σαχινίδη-ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα πυροδοτήθηκε από παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδη, ο οποίος κατηγόρησε την Αριστερά πως "επιχειρώντας να σπιλώσει τα δύο κόμματα που μετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας, ωφελεί την πιο άγρια, νεοναζιστική εκδοχή της ακροδεξιάς".
"Τι κατάφεραν εκείνοι που συναγελάζονταν πέρσι με τους Χρυσαυγίτες στην πλατεία Συντάγματος; Να φέρουν τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή!" ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.
Η αναφορά του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του να κατηγορούν τον Φ. Σαχινίδη πως "εξομοιώνει την Αριστερά με την Χρυσή Αυγή".

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός

Η συμφωνία κυβέρνησης-Siemens ότι θα δοθούν 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και 90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:
*Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
*Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
*100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ.
*Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
*Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
*Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
Προβλέπεται ακόμα:
Η SIEMENS να συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.
Και επιπλέον, εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την Ημερομηνία Έναρξης της Συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου