Blog Widget by LinkWithin

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πού θα πάνε τα 2,1 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονταν για άνεργους καλλιτέχνες;


[το ελληνικό κράτος σιδερώνει νυχτιάτικα]

Μια απίθανη ιστορία για την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις, εδώ και τώρα.

Έλαβα μια επιστολή (τα στοιχεία του αποστολέα είναι στη διάθεσή μας) σχετικά με μια περίεργη υπόθεση. 
Μακάρι να έχουμε απάντηση σύντομα - και να μην "χαθούν" σε τσέπες τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για την καλλιτεχνική δημιουργία στη χώρα μας. 



Αντιγράφω την επιστολή:


Πρόκειται για την (γνωστή πλέον) προκύρηξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, η οποία μετά από δέσμευση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει καλλιτεχνικές παραγωγές σε όλους τους τομείς σχεδόν (εικαστικά, θέατρο, σινεμά, χορό κ.α.).

Η εν λόγω ανακοίνωση με υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, έγινε στις 30/07/2012. Όταν το μάθαμε, από τον πολιτιστικό χώρο, σπεύσαμε να ετοιμάσουμε προσχέδια έργων, να εκδόσουμε τραπεζικές εγγυητικές επιστολές (που απαιτούνταν βάσει προκύρηξης και μάλιστα όχι αμελητέου ποσού) και ένα σωρό από άλλα έγγραφα, που εμπίπτουν στη γραφειοκρατεία του ΕΣΠΑ.

Χθες, 01/10/2012, ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των αιτήσεων στον ανοιχτό διαγωνισμό και βρεθήκαμε αρκετοί στα γραφεία της ΓΓΙΦ (Υπουργείο Εσωτερικών), άλλοι με μακέτες των γλυπτών τους, άλλοι με σενάρια, άλλοι με πιλότους ταινιών, πάντως όλοι με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και ίσως να ανανεωθεί αυτός ο δυσκίνητος τομέας του πολιτισμού. Κατά τις 14.00 (και ενώ η καταληκτική ώρα υποβολής ήταν στις 15.00) ο αναπληρωτής Υπουργός ανακοινώνει δεκαήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής. Ίσως να έδωσε ανάσα σε κάποιους που δεν πρόλαβαν, ίσως να ανταποκρίθηκε σε αιτήματα καλλιτεχνικών σωματείων για παράταση (κυκλοφόρησαν σχετικά άρθρα την περασμένη εβδομάδα), πάντως η ελληνική μέθοδος "κάλλιο αργά παρα ποτέ" για άλλη μια φορά λειτούργησε.

Και αφού οι περισσότεροι καταθέσαμε τους περιβόητους φακέλους, με τους αμέτρητους υποφακέλους, σήμερα ο κος Αθανασίου υπογράφει ματαίωση του διαγωνισμού, ενώ η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ που αφορούσε στην δεκαήμερη παράταση πλέον δεν υπάρχει.

Και αναρωτιέμαι για το ποιές είναι αυτές οι κρατικές διοικητικές λειτουργίες που:


-ανακοινώνουν παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δημόσιου διαγωνισμού και σε λίγες ώρες ακυρώνουν ολόκληρο τον διαγωνισμό


-καταργούν τη χθεσινή ανακοίνωση περί παράτασης, παρότι ήταν υπουργική απόφαση και η ανακοίνωσή της είναι υποχρεωτική


-ακυρώνουν ένα πρόγραμμα που έχουν προεγκρίνει και για το οποίο μια ολόκληρη κρατική υπηρεσία και οι υπάλληλοι, των οποίων την αμοιβή κάθε φορολογούμενος πολίτης πληρώνει, έχουν εργαστεί ποιός ξέρει πόσον καιρό

Και ακόμη αναρωτιέμαι για το πώς τελικά οι δημόσιοι αυτοί υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν, όταν κάθετι σε αυτό το κράτος ματαιώνεται και όταν η εργασία τους δεν παράγει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.


Τελευταία ερώτησή μου είναι το τι τελικά άλλαξε στο υπουργικό σχέδιο από χθες μέχρι σήμερα και πού τελικά θα πάνε αυτά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 2,1 εκ. ευρώ, που μέχρι πριν λίγες ώρες θα έδιναν μια σημαντική ανάσα σε πολλούς άνεργους καλλιτέχνες;

Παρακάτω και οι σχετικές ανακοινώσεις:
http://www.eyeisotita.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=693

http://www.eyeisotita.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=692

 
lifo
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου