Blog Widget by LinkWithin

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

New York Times: Η αυγή του Σκότους


Την άνοδο της Χρυσής Αυγής μέσα σε λίγους μόνο μήνες και τα αίτια που Έλληνες στρέφονται προς την ακροδεξιά οργάνωση αναλύουν σε άρθρο τους οι New York Times. Αναφέρονται στα πρόσφατα περιστατικά της Ραφήνας και του Μεσολογγίου, με τα μέλη της Χρυσής Αυγής να επιτίθενται και να καταστρέφουν πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, και το άνοιγμα παραρτήματος της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη αλλά και στην προαναγγελία του μέσω ιστοσελίδας όπου ο «ωραιοποιημένος» αγκυλωτός σταυρός ποζάρει με φόντο τους ουρανοξύστες. Η σελίδα «έπεσε» μετά την επίθεση από χάκερς και οι ομογενείς δήλωσαν ότι «ο φασισμός δεν έχει θέση στις ΗΠΑ».
Το άρθρο παραθέτει τις γνωστές στον ελληνικό Τύπο αναλύσεις και μαρτυρίες. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την ελληνική κοινωνία και από την άλλη ο λαός δε νιώθει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Αναφέρονται και η διανομή τροφίμων και ρούχων από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και η «προστασία» που προσφέρουν σε γειτονιές όπου το κράτος απουσιάζει εδώ και καιρό.
Ο Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί στους ΝΥΤ ότι η Χρυσή Αυγή έχει πετύχει την άνοδό της για το λόγο ότι «καλύπτει την προπαγάνδα της πίσω από καλές πράξεις, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο». Το άρθρο αναφέρει ότι τα ελληνικά κόμματα καταδικάζουν τη ρατσιστική βία της ΧΑ -αλλά μόνο λεκτικά- κι αναλύει ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας εξαγριώνει τον κόσμο και τον στρέφει ακόμα περισσότερο προς τη ΧΑ.
Στο άρθρο παρατίθεται και αυτό το βίντεο.


doctv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου