Blog Widget by LinkWithin

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αποφυλακίζεται κρατούμενος ώστε να πεθάνει ελεύθερος

 
Το δικαίωμα να πεθάνει ελεύθερος εξασφαλίζει για Ελληνα κρατούμενο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κάνοντας δεκτό το κατεπείγον αίτημα του κρατουμένου, που εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας και πάσχει από καρκίνο τελικού σταδίου, να αρθεί η κράτησή του, το ευρωπαϊκό όργανο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να του εγγυηθεί αξιοπρεπείς συνθήκες τέλους της ζωής του.
Ο εν λόγω κρατούμενος εισήλθε στη φυλακή υγιής το 2008. Τρία χρόνια μετά διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο. Αυτό όμως δεν έδειξε να κινητοποιεί το σύστημα της φυλακής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε εκείνο το στάδιο η ασθένεια θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί με μια απλή επέμβαση λέιζερ. Ο ασθενής όμως αφέθηκε χωρίς οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση για περισσότερους από 14 μήνες, με αποτέλεσμα η νόσος να έχει προχωρήσει με μεταστάσεις σε στάδιο χωρίς επιστροφή.

Ηταν ήδη αργά
Κατά τη διάρκεια των 14 μηνών, ο κρατούμενος όχι μόνο δεν δεχόταν κάποια θεραπεία, αλλά ούτε καν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών, όπου νοσηλεύτηκε χωρίς σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασής του για άλλες έξι εβδομάδες. Μόνο τότε, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου έγινε και η πρώτη σοβαρή ιατρική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του. Είχαν περάσει 17 μήνες από την αρχική διάγνωση. Μολονότι υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες και στη συνέχεια σε ακτινοθεραπείες, ήταν αργά. Σαν να μην έφτανε αυτό, χρειάστηκε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο λόγω ανακαίνισης του... δωματίου του, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχείς μεταγωγές από το νοσοκομείο των φυλακών στον Αγιο Σάββα και αντιστρόφως για τις θεραπείες.
Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν μονόδρομος καθώς η «αναστολή υφ’ όρων» που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα της χώρας για περιπτώσεις ασθενών σε τελικό στάδιο, αποτελεί διαδικασία τόσο χρονοβόρο που καθίσταται μάταιη, αφού ακόμα και εάν ευοδωθεί, ο αιτών θα έχει πια πεθάνει. Η άλλη ρύθμιση της «ανήκεστου βλάβης» με την οποία κρατούμενοι μπορούν να πετύχουν διακοπή της ποινής τους για 5 μήνες, απαιτεί αφενός να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της υγείας τους και αφετέρου να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτικό ίδρυμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο και δύο εφετεία.
Με απόφασή του (5/11/12), το ΕΔΔΑ υπέδειξε στις ελληνικές αρχές να εξετάσουν ξανά το ζήτημα της αποφυλάκισης του κρατουμένου ώστε να μην εκπνεύσει σε συνθήκες που δεν συνάδουν με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Μέχρι την υπόδειξη του μέτρου αυτού από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, για τον φτωχό ετοιμοθάνατο δεν φαινόταν να υπάρχει καμία διέξοδος», λέει στην «Κ» η δικηγόρος του κρατουμένου κ. Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα. «Τα ελληνικά δικαστήρια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν οι πολίτες επικαλούνται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα προβλήματα αυτά μπορούν και πρέπει να λύνονται εντός της ελληνικής έννομης τάξης, ώστε να μην αναγκαζόμαστε οι δικηγόροι να καταφεύγουμε στην Ευρώπη για τα αυτονόητα. Μόνο πέντε εργάσιμες χρειάστηκε το ευρωδικαστήριο να επεξεργαστεί το αίτημά μας και να αποφανθεί. Εμείς γιατί χρειαζόμαστε μήνες ή χρόνια;».

 kathimerini.gr

Όπως ενημέρωσε  η δικηγόρος του κρατουμένου κ. Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα,μεσώ του λογατιασμού της στο facebook ο άτυχος άντρας τελικά δεν πρόλαβε να πεθάνει ελεύθερος....Αυτή η χώρα αφου του αρνήθηκε το δικαίωμα να θεραπευτεί του αρνήθηκε και το δικαίωμα να πεθάνει αξιοπρεπώς ελεύθερος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου