Blog Widget by LinkWithin

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Φιάσκο με το πετρέλαιο: Η αύξηση της τιμής έφερε μειωμένα έσοδα, ψάχνουν 1 δισ.!

Φιάσκο με το πετρέλαιο - Η αύξηση της τιμής φέρνει μειωμένα έσοδα 

Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης είχε προϋπολογιστεί ότι θα οδηγούσε σε αύξηση εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2012. Το αποτέλεσμα όμως φαίνεται να είναι το εντελώς αντίθετο.
Κι αυτό γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία, από το χρονικό διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012, τα έσοδα από τον ΕΦΚ αυξήθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2011, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει 1,1 δισ. ως ετήσιο στόχο. Αυτό οφείλεται στην κάθετη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης από τα νοικοκυριά που αποδίδεται τόσο στην μεγάλη αύξηση της τιμής του όσο και στο γεγονός ότι πολλές πολυκατοικίες έσπευσαν πέρσι να αγοράσουν αποθέματα πετρελαίου γνωρίζοντας ότι θα ακριβύνει. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο εισπράχθησαν φόροι από τα καύσιμα ύψους 544.000.000 ευρώ μειωμένα κατά 89 εκατ. σε σχέση με πέρσι.
Αν συνεχιστεί η μειωμένη ζήτηση, και δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει τρόπους για να αντλήσει από άλλες πηγές το 1,1 δισ....
 
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου