Blog Widget by LinkWithin

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Τα παντζάρια ρίχνουν την πίεση

 
Τα παντζάρια περιέχουν συστατικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση. Μεταξύ αυτών είναι οι βιταμίνες C και Κ, το φυλλικό οξύ, οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες. Επίσης, τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, και μάλιστα σε μια μορφή που είναι εύκολα βιοδιαθέσιμη στον οργανισμό μας.
Σε έρευνα, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελετήθηκε η δράση του χυμού παντζαριού σε σχέση με την αρτηριακή πίεση. Στην τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη εθελοντές με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι οποίοι έμειναν σε ελεγχόμενο περιβάλλον και ήταν υπό την επίβλεψη με μόνιτορ για 24 ώρες. Χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες, όπου κατανάλωσαν 100 γρ., 250 γρ., 500 γρ. ή καθόλου χυμό.
Στα άτομα που κατανάλωσαν 100 γραμμάρια χυμό παντζαριού τρεις ώρες μετά παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 13 mm Hg και της διαστολικής κατά 16,6 mmHg σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωσαν καθόλου χυμό. Όσοι κατανάλωσαν 500 γραμμάρια χυμό παντζαριού παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 22 mmHg και της διαστολικής κατά 18mmHg.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition (21 Μαρτίου 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου