Blog Widget by LinkWithin

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Περιττό βάρος» αποκάλεσε τους ηλικιωμένους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών

«Περιττό βάρος» αποκάλεσε τους ηλικιωμένους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών 
Οργή στον κόσμο για την προκλητική δήλωση του Τάρο Ασο


Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας βρίσκεται μόλις έναν μήνα στην εξουσία, αλλά ήδη ο υπουργός Οικονομικών προσέβαλε δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόρους λέγοντας ότι οι ηλικιωμένοι είναι ένα «περιττό βάρος για την οικονομία» της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Η προκλητική δήλωση του Τάρο Ασο έχει εξοργίσει τον κόσμο στην Ιαπωνία, όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις από τους 128 εκατ. πολίτες είναι άνω των 60 ετών. Το ποσοστό των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο και πρώην πρωθυπουργός Ασο είπε ότι πρέπει «να επιτρέψουμε στους ηλικιωμένους να βιαστούν να πεθάνουν» για να μην χρειάζεται να πληρώνει το κράτος για την περίθαλψή τους! «Θεός φυλάξοι αν σε αναγκάσουν να συνεχίσεις να ζεις όταν θέλεις να πεθάνεις. Εγώ θα ένιωθα πολύ άσχημα γνωρίζοντας ότι για την νοσηλεία μου πληρώνει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εκτός και αν τους αφήσεις να βιαστούν να πεθάνουν», είπε ο 72χρονος Ασο σε μια συνάντηση του εθνικού συμβουλίου με θέμα τις μεταρρυμθίσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η πρόκληση δεν σταμάτησε εκεί: ο υπουργός χαρακτήρισε «ανθρώπους στα σωληνάκια» τους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν μπορούν να τρέφονται μόνοι τους. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε, «γνωρίζει καλά ότι κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια γιέν» τον μήνα η νοσηλεία ενός ασθενούς που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του.

Εκτός από το κόστος, η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με μία έκθεση αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και περιλαμβάνουν μέλη ηλικίας άνω των 65 ετών, ανέρχεται σε περισσότερα από 678.000, ή περί το 40% του συνόλου.

Αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι. Το 2010, 4,6 εκατ. ηλικιωμένοι ζούσαν μόνοι τους, και ο αριθμός εκείνων που πέθαναν στο σπίτι ανήλθε στο 61% το διάστημα 2003-2010, από 1.364 σε 2.194 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση στον επόμενο προϋπολογισμό, που θα αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο. Λεπτομέρειες για τις περικοπές αναμένονται τις ερχόμενες ημέρες.
 
Αυτός είναι ο καπιταλισμός....
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου