Blog Widget by LinkWithin

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

«Brain-Drain στην Ελλάδα: Νέοι πτυχιούχοι θέλουν να φύγουν”

Ρεπορτάζ στο SPIEGEL-ONLINE, με τίτλο «Brain-Drain στην Ελλάδα: Νέοι πτυχιούχοι θέλουν να φύγουν», αναφέρει τα εξής:

“Επτά στους δέκα νέους πτυχιούχους ηλικίας 22 έως 35 ετών σκέπτονται να μεταναστεύσουν, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Kapa Research, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Περίπου 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις, προκειμένου να εργαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις Η.Π.Α..
Στην έρευνα συμμετείχαν 5.422 πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων και άλλων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα οι ηλεκτρονικοί Η/Υ, οι χημικοί μηχανικοί, αλλά και ειδικοί τουριστικών επιχειρήσεων έχουν πολλές πιθανότητες να βρουν δουλειά σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Η ανεργία αυξάνεται στην Ελλάδα με ρυθμούς-ρεκόρ: 602.185 Έλληνες ήταν επισήμως καταγεγραμμένοι ως άνεργοι το Μάιο, 43% περισσότεροι από πέρσι. Ιδιαίτερα στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 32,5%.

Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από τα δρακόντεια κυβερνητικά μέτρα λιτότητας. Η Αθήνα θα πρέπει φέτος να μειώσει το έλλειμμά της από 13% περίπου στο 8%. Προς τούτο η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς του Δημοσίου και αύξησε τον ΦΠΑ.

Σε νέα έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann για το «μαθησιακό κλίμα» στις ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση από το τέλος και την τελευταία όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.
Ανάλογο είναι και το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης για την εταιρεία ανθρώπινων πόρων Manpower. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 16.000 εργοδότες από 18 χώρες, απαντώντας στο ερώτημα: «Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί ο αριθμός των απασχολούμενων στην έδρα σας κατά τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πέρσι;» Η έρευνα κατέδειξε ότι σε καμία άλλη χώρα οι εργοδότες δεν ήταν τόσο απαισιόδοξοι όσο στην Ελλάδα.

- Παρόμοιο ρεπορτάζ, βάσει τηλεγραφήματος του γερμανικού πρακτορείου dpa, δημοσιεύεται και στους Financial Times Deutschland, με τίτλο «Νέοι πτυχιούχοι θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Σε λίγο καιρό λοιπόν που θα ξαναείμαστε εμείς, οι  μετανάστες,ίσως ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει μετανάστης και μας πέσει λίγο ο τουπές και αναθεωρήσουμε τα φοβικά σύνρομα που μας ποτίζουν μερικοί και εμείς μασάμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου