Blog Widget by LinkWithin

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Απαξίωση δικομματισμού και κυρίαρχος ο «κανένας»


To 64% θεωρεί τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, τη συμμετοχή σε απεργίες και καταλήψεις ως καλύτερο τρόπο έκφρασης διαμαρτυρίας.Άνοδος για ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ και πτώση για ΠΑΣΟΚ,ΝΔ ΚΑΙ ΛΑΟΣ
 Σε συνεχή πτώση είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ ο «κανένας» είναι ακόμη μία φορά ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ανάμεσα στους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, όπως καταγράφεται από δύο δημοσκοπήσεις, της Public Issue και της Κάπα Research, αυξάνεται, ενώ η γνώμη για την αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να είναι αρνητική. Επιπλέον, οι πολίτες προβλέπουν ότι στο μέλλον η οικονομική τους κατάσταση δεν πρόκειται να καλυτερέψει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue, για τον Απρίλιο, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», το 80% αναφέρει πως η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει, ενώ το 18% υποστηρίζει πως έχει μείνει σταθερή. Παράλληλα, το 81% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η χώρα είναι σε «λάθος κατεύθυνση», ενώ το αντίθετο εκτιμά μόλις το 12%.

Οι πολίτες περιγράφουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας κατά σειρά το οικονομικό, την ανεργία, τα κόμματα και την πολιτική, το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, τα εισοδήματα. Σημειώνεται πως μεγάλη πτώση σε σχέση με το Μάρτιο παρουσιάζει το θέμα της «τάξης-ασφάλειας». Άλλα προβλήματα, κατά σειρά, είναι η Παιδεία, η μετανάστευση, η κρίση αξιών, η ακρίβεια, το αγροτικό και το περιβάλλον.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 33,5%, έναντι 35% του Μαρτίου και η ΝΔ το 27% έναντι 28,5%. Αύξηση των ποσοστών τους σε σχέση με τον Μάρτιο παρουσιάζουν το ΚΚΕ (12% έναντι 11%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5% έναντι 5%). Αυξημένα είναι επίσης τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων που συγκεντρώνουν 3% (2,5% τον Μάρτιο), της Δημοκρατικής Αριστεράς, που και αυτή βρίσκεται στο 3% από 2,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, αλλά και η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία ωστόσο βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%. Πτώση ποσοστών καταγράφεται για το ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει το 8,5% έναντι 9%. Σταθερά παραμένουν, όπως καταγράφονται από τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%) και τη Χρυσής Αυγής (1%). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 3%.

Σημειώνεται πως στην ερώτηση «ποια πιστεύετε ότι είναι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ», οι πολίτες σε ποσοστό 72% απάντησαν καμία από τις δύο. Υπέρ του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε το 17%, ενώ το 6% απάντησε θετικά για τη ΝΔ. Ακόμη, καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ο «κανένας» με 49%. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 31% των προτιμήσεων, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς το 20%.

Παράλληλα, το 23% υποστηρίζει ότι καλύτερη μορφή διακυβέρνησης για τη χώρα θα ήταν μία οικουμενική κυβέρνηση, ενώ το 12% υποστηρίζει πως θα έπρεπε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προτιμά το 8% και αυτοδύναμη ΝΔ το 6%.

Σχετικά με το ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι καλύτερο η πιο συχνή απάντηση είναι «κανένα» με 25%. Ακολουθούν το ΛΑΟΣ με 23% (22% τον Μάρτιο), το ΚΚΕ με 18% (17% τον Μάρτιο), η ΝΔ με 12% (15% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12% (10% τον Μάρτιο). Στο σχετικό πίνακα μπαίνει και η Δημοκρατική Αριστερά με 1%, ενώ τον Μάρτιο δεν υπήρχε σχετική καταγραφή.

Τέλος, αύξηση (2%) στη δημοτικότητά τους παρουσιάζουν οι Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα συγκεντρώνοντας 29% θετικές γνώμες. Σταθερός παραμένει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με 35%, ενώ οι Αντώνης Σαμαράς με 34% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 37%, παρουσιάζουν πτώση με 1%.

Στην έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», ο «κανένας» είναι και πάλι κυρίαρχος μεταξύ των Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα σε τρεις τομείς, ακόμα και στην οικονομική του πολιτικής. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιου, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Παπανδρέου, η οικονομική πολιτική σας εκφράζει» το 46,5% απάντησε «κανένα». Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε το 27,8% και ο Αντώνης Σαμαράς τι 25,7%. Αντίστοιχα στην ερώτηση «σε ποιον έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», ο «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 41,6%, ο Γιώργος Παπανδρέου 33,2% και ο Αντώνης Σαμαράς 25,2%. Τέλος, «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» εμφανίζεται και πάλι ο «κανένας» με 40,4% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 31,6% και ο Αντώνης Σαμαράς με 24,7%.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 21,7%, η ΝΔ το 20,1%, το ΚΚΕ το 8,5%, ο ΛΑΟΣ το 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,1%, η Δημοκρατική Αριστερά το 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι το 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία το 2,2%. Άλλο κόμμα δήλωσε το 3,3% ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 30,1%.

Σημειώνεται πως στην ερώτηση «αν η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει τα μέτρα που προβλέπονται για την περίοδο 2012-2015 ή αν θα πρέπει να πάει σε εκλογές» το 47,8% φέρεται να απάντησε πως θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα, ενώ το 32,3% ζητά την προσφυγή στις κάλπες. Το 19,9% δεν απάντησε στην ερώτηση. Επιπλέον, το 56,6% δηλώνει πως από τις επόμενες εκλογές θα ήθελε να προκύψει μία οικουμενική κυβέρνηση, ενώ το 23,6% δηλώνει πως επιθυμεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 8,7% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το 11,1% απέφυγε να απαντήσει.

Σχετικά με τον τρόπο έκφρασης διαμαρτυρίας, το 38,7% πιστεύει πως είναι η απόχή από τις εκλογές, ενώ το 33,1% αναφέρει πως είναι η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και 25,1% συμμετοχή σε απεργίες. Το «blogging» συγκεντρώνει το 11,1% των προτιμήσεων, οι καταλήψεις το 5,4%, το κλείσιμο δρόμων το 1,7%, η πρόκληση υλικών ζημιών το 1,0%, ενώ το 23,5% δηλώνει «καμία από τις παραπάνω».

Για το κυβερνητικό έργο το 77,3% δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει λιγότερα από όσα περίμενε, το 16,8% δηλώνει «περίπου όσα περίμενα», ενώ το 4,9% απαντάει «περισσότερα». Μάλιστα, το 58% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο της κυβέρνησης, το 30,8% δηλώνει «λίγο ικανοποιημένο» και μόλις το 9,8% δηλώνει «αρκετά ικανοποιημένο» και το 1% «πολύ ικανοποιημένο». Αντίστοιχα, για τη ΝΔ απογοητευμένο από την πολιτική της, δηλώνει το 70,3%, 22,4% δηλώνει «λίγο ικανοποιημένο», το 4,9% δηλώνει «αρκετά ικανοποιημένο» και μόλις το 0,9% εμφανίζει «πολύ ικανοποιημένο».

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται για το μέλλον οι πολίτες. Το 50,6% εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει μεγάλη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, το 41,5% προβλέπει «αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας», το 36,3% τη «χρεοκοπία του ελληνικού κράτους», το 35,6% «ανεξέλεγκτες κοινωνικές ταραχές» και το 11,5% «πιθανή απώλεια της εργασίας του». Τέλος, για το μέλλον της χώρας το 45,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και να ξεπεράσει την κρίση, το 37,1% δηλώνει λίγο αισιόδοξο, το 14,1% αρκετά και το 3% πολύ.

πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου