Blog Widget by LinkWithin

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η πεμπτουσία του δακρυγόνου

thumb












Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης
Πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά χημικά μέσα καταστολής στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και των έλεγχο των διαδηλώσεων. Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία θα έπρεπε πιο σωστά να ονομάζονται «ασφυξιογόνα», καθώς ο προορισμός τους είναι να προκαλέσουν πανικό, να εμποδίσουν την αναπνοή και πάντως σίγουρα όχι να προκαλέσουν απλά δάκρυα στα μάτια. Τις τελευταίες μέρες στο Σύνταγμα μπορούσε ο καθένας να συλλέξει φιάλες δακρυγόνων  διαφόρων τύπων απ’ τους δρόμους, με το γνωστό «CS» να πρωταγωνιστεί. Όσο για την κυβέρνηση, επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά, καθώς μόλις μια μέρα μετά τη «χημική Τετάρτη» προχώρησε σε παραγγελία 10.000 νέων τεμαχίων δακρυγόνων, ύψους 900.000 ευρώ. «Λεφτά υπάρχουν» τελικά κι αυτή τη φορά δε «θα τα φάμε μαζί» αλλά μόνοι μας.
Οι συγκεκριμένες ουσίες απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν στα πεδία των μαχών βάση της «Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα», αλλά η ελληνική αστυνομία όχι μόνο τα τιμά, αλλά με τον πρόσφατο «Κουκουλονόμο» απαγορεύει κάθε προσπάθεια παθητικής προστασίας από την εισπνοή τους. Αν κουβαλάς προστατευτική μάσκα ή αντιόξινα τύπου Maalox ενδέχεται να οδηγηθείς μέχρι και στη φυλακή. Χαρακτηριστικό της ουσίας Orthochlorobenzalmalononitrile που περιέχεται στα δακρυγόνα είναι πως παραμένει ενεργή στην ατμόσφαιρα για μέρες κι αυτό δεν απαιτεί γνώσεις χημείας για να το αντιληφθείς. Ο οποιοσδήποτε προσεγγίσει την Πλατεία ακόμη και τώρα - 5 μέρες μετά, ενδέχεται να νιώσει τσούξιμο ή δυσχέρειες στην αναπνοή.
Τα χημικά προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Δεκάδες οι μελέτες αλλά και οι θάνατοι από αυτά, όμως οι πολιτικές και αστυνομικές ηγεσίες δεν πτοούνται. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γιώργος Φωτόπουλος, πριν δύο χρόνια κοινοποίησε τις διαμαρτυρίες αστυνομικών για δερματολογικές και αναπνευστικές παθήσεις: «Έχουμε ζητήσει επιστημονικές αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούμε, τις οποίες και δεν έχουμε λάβει». Κάτι πάντως που δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, αλλά αποτελεί πραγματικότητα, είναι ότι ποτέ δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο οι υποτυπώδεις κανόνες «ασφαλούς» χρήσης που υπαγορεύουν οι εταιρίες παρασκευής. Το να ρίχνεις βομβίδες χημικών σε συνωστισμένο πλήθος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, μιας και η έκρηξη μπορεί να γίνει σε επαφή με το σώμα ή το κεφάλι. Ο ψεκασμός από απόσταση 2-3 μέτρων, μπορεί να αποβεί μοιραίος, όπως επίσης η ρίψη του CS σε κλειστούς χώρους (μετρό Συντάγματος, Ευαγγελισμού ή Ακροπόλεως).
Τις τελευταίες μέρες στην Πλατεία είχαμε έναν πραγματικό χημικό πόλεμο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews η αστυνομία «κατανάλωσε» περισσότερες από 2.200 βομβίδες χημικών και κρότου λάμψης. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. να ζητήσει «δανεικά» από άλλες πόλεις της χώρας. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και το 2008 όταν η αστυνομία «ξεφορτώθηκε» 4 τόνους χημικών μέχρι να φτάσει στο σημείο να ξεθάψει από τις αποθήκες της ηπειρωτικής Ελλάδας χιλιάδες ληγμένα χημικά. Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, πολίτες παρουσίασαν βομβίδες με ημερομηνία κατασκευής τα μέσα της δεκαετίας του 80’(!), για να λάβουν την πληρωμένη απάντηση από συνδικαλιστή της αστυνομίας που ανέφερε πως τα ληγμένα χημικά τελείωσαν στα «Δεκεμβριανά» του 2008. Μάλιστα σε μια πραγματική κίνηση «ΜΑΤ» άδειασε την κυβέρνηση λέγοντας πως: «η αστυνομία χρησιμοποιεί ό,τι το κράτος της παρέχει».
Από την αλόγιστη χρήση των χημικών, είναι θαύμα το πως δε θρηνήσαμε θύματα, μολονότι χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Όσο για τους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών, κανείς  δε φάνηκε να υπολογίζει τους ενδεχόμενους κινδύνους. Οι χαμένοι των διαδηλώσεων δεν είναι μόνο ο κόσμος που εισέπνευσε τις βλαβερές ουσίες και η κυβέρνηση που επέτρεψε τη χρήση τους "δηλητηριάζοντας" το πιο ειρηνικό κίνημα των τελευταίων ετών, αλλά και η ίδια αστυνομία. Τα τανκς μπορεί να μην εμφανίστηκαν τελικά, ωστόσο κατέφτασε Δελτίο Τύπου μέχρι κι από εν ενεργεία στρατιωτικούς όλων των κλάδων που κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας. Όσο για την κυβέρνηση, αυτή ξέχασε γρήγορα τα δάκρυα του Γ. Παπανδρέου προ διετίας στις κινητοποιήσεις των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά. Τότε, ο Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατήγγειλε τη ρίψη χημικών, τώρα ακούσαμε από στελέχη της κυβέρνησης ότι τα ΜΑΤ επέδειξαν εγκράτεια...


πηγή το ποντικι

  • Η πεμπτουσία του δακρυγόνου3
  • Η πεμπτουσία του δακρυγόνου2
  • Η πεμπτουσία του δακρυγόνου4
  • Η πεμπτουσία του δακρυγόνου
  • Η πεμπτουσία του δακρυγόνου5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου