Blog Widget by LinkWithin

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Κακά παιδιά» οι νυσταγμένοι έφηβοι



Οι περισσότεροι έφηβοι δεν κοιμούνται το ενδεδειγμένο οχτάωρο τις καθημερινές, γεγονός που τους θέτει σε κίνδυνο για μια σειρά ανθυγιεινών συμπεριφορών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα του CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 70% των εφήβων δεν κοιμούνται επαρκώς. Επίσης, εκείνοι που δήλωσαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο ότι κοιμούνται λιγότερο από οχτώ ώρες τα βράδια ήταν πιο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Σε αυτές τις συμπεριφορές οι ερευνητές συγκαταλέγουν την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, την καθιστική ζωή, την ενασχόληση για 3-4 ώρες καθημερινά με τον υπολογιστή, την εμπλοκή σε καβγάδες και την κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνίσματος. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται επίσης η σεξουαλική δραστηριότητα.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι έφηβοι που στερούνται τον ύπνο τους δήλωσαν ότι αισθάνονται συχνά λυπημένοι ή απελπισμένοι και σκέφτονται σοβαρά την αυτοκτονία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν το πρωινό κουδούνι στα σχολεία χτυπάει αργότερα, δηλαδή αν αλλάξει η ώρα έναρξης της σχολικής ημέρας, ίσως να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτό το φαινόμενο. 


vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου