Blog Widget by LinkWithin

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Nέο φτηνό φάρμακο κατά του καπνίσματος;

stop smoking tips



Η κυτισίνη είναι μια ουσία (αλκαλοιδές) που περιέχεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε φυτά και δέντρα της οικογένειας των ψυχανθών. Από παλιά θεωρούνταν ένα όπλο στη φαρέτρα των γιατρών για τη διακοπή του καπνίσματος και μάλιστα πολύ πιο οικονομικό από τα επιθέματα νικοτίνης ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Το 1964 πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά της Βουλγαρίας και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -υπολογίζεται ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η χρήση της δεν έχει εγκριθεί σε άλλες χώρες.

Πρόσφατα διεξήχθη μια έρευνα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη δράση της κυτισίνης η οποία ανήκει στους αγωνιστές των νικοτινικών υποδοχέων του εγκεφάλου. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, συμμετείχαν 740 εθελοντές. Διαπιστώθηκε ότι το 8,4% όσων πήραν κυτισίνη για 25 μέρες παρέμειναν άκαπνοι για ένα χρόνο συγκριτικά με το 2,4% όσων πήραν placebo.

Η έρευνα διεξήχθη στην κλινική για τη διακοπή του καπνίσματος Maria Sklodowska-Curie Memorial Cancer Center στη Βαρσοβία. Το ποσοστό επιτυχίας της κυτισίνης είναι συγκρίσιμο με την θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης και άλλα φάρμακα όπως η βαρενικλίνη και η βουπροπιόνη σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Robert West από το University College London.

Στις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της χρήσης της αναφέρθηκαν η ναυτία και η ξηροστομία, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστωθούν τυχόν σοβαρότερες και πιο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες της λήψης της. Σύμφωνα με τον Dr West δεν αποκλείεται η έρευνα αυτή να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για την κυτισίνη και για την μελλοντική κυκλοφορία της σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου