Blog Widget by LinkWithin

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Σοκολάτα για γερή καρδιά

 
Οι λάτρεις της σοκολάτας διαβάζοντας αυτή την είδηση θα έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι, γιατί μια νέα μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου το ένα τρίτο, υποστηρίζει ο βασικός ερευνητής Όσκαρ Φράνκο, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο...

Αλλά προτού να αρχίσετε την κατανάλωση σοκολάτας θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε πως η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, μπισκότων με σοκολάτα, ή σοκολατούχων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια -όπως σωστά μαντέψατε- σε καρδιακές παθήσεις. "Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί", εξηγεί ο Δρ Φράνκο.

Η σοκολάτα συνδέεται με 37% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να προστατεύσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, προβλήματα που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. "Η μεγάλη αυτή μελέτη εξέτασε κατά πόσο η σοκολάτα μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων", λέει ο Δρ Φράνκο.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα από 7 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της σοκολάτας, των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο σοκολάτα, είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 29% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερη ποσότητα σοκολάτας.

Τα καλά νέα για την σοκολάτα

Όλες οι μελέτες ανέφεραν συνολικά το πόσο οι άνθρωποι έτρωγαν σοκολάτα. Η έρευνα δεν έκανε διάκριση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας ή της σοκολάτας γάλακτος, όπως και οποιασδήποτε άλλης μορφής σοκολάτας, όπως για παράδειγμα, ροφήματα με σοκολάτα, ή μπισκότα σοκολάτας.

Τα συστατικά της σοκολάτας που μπορεί να εξηγούν την προστατευτική της δράση δεν έχουν εξερευνηθεί. Με βάση τις προηγούμενες μελέτες όμως, η ερευνητές πιστεύουν πως για τη δράση της ευθύνονται οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, που αυξάνουν χημικά τη παραγωγή του σώματος σε μονοξείδιο του αζώτου. Η αύξηση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος στις αρτηρίες.

"Αν γνωρίζαμε υπεύθυνα τα θετικά στοιχεία της σοκολάτας θα είχαμε ετοιμάσει το τέλειο φάρμακο για την καρδιά", είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Δρ Ρόμπερτ Μπόνοου, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποδεικνύει πως η σοκολάτα μειώνει το ποσοστό των καρδιακών παθήσεων. Ο Δρ Φράνκο επισημαίνει ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα για την προστασία της καρδιάς.


ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου