Blog Widget by LinkWithin

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Έκθεση Κομισιόν: 20.000 άστεγοι στην Ελλάδα - 6 στους 10 νέους θέλουν να μεταναστεύσουν

 

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2011, μπορεί να διαβάσει κανείς σε αριθμούς την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες.

Στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου, ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 25%, αγγίζοντας τους 20.000. Η έκθεση δείχνει την ανάδυση ενός νέου τύπου αστέγου, ο οποίος διαφέρει από τον παλιό καθώς δεν σχετίζεται με εξαρτήσεις και ψυχολογικά προβλήματα. Οι "νεο-άστεγοι", που αποτελούν ένα ισχυρό ποσοστό του συνόλου, είναι μορφωμένοι και προέρχονται από τα μεσαία στρώματα, άνθρωπο που δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με την κρίση και την κατάρρευση της αγοράς, μένοντας άνεργοι.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον το φαινόμενο των αστέγων βγαίνει έξω από τα συνήθη όρια του αττικού λεκανοπεδίου, κάνοντας την εμφάνιση του σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, όπως τα Χανιά, τα Τρίκαλα και το Ηράκλειο, όπως σημειώνει η Επιτροπή.  

Συγκλονιστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 68% των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας(δηλαδή που έχει εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού μέσου όρου εισοδήματος) πληρώνει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στεγαστικά δάνεια ή ενοίκια. 

Η ανεργία εξαπλώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο

ek8esikomisio


Το 64% των νέων Ελλήνων, στις ηλικίες μεταξύ 15-35, δηλώνει πρόθυμο για οικονομική μετανάστευση, προς αναζήτηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Και είναι λογικό άλλωστε καθώς η απασχόληση στην Ελλάδα σημείωσε νέα μείωση 8,7%, που αντιστοιχεί σε 400.000 θέσεις εργασίας, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012. 

Αντίστοιχα στην Ισπανία η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 600.000 θέσεις, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000. Τα κύματα μετανάστευσης ευρωπαίων του Νότου, 15.000 Ελλήνων και 13.000 Ισπανών, κατευθύνονται στην Γερμανία, όπως καταγράφεται στην έκθεση.


Η έκθεση της Κομισιόν θα φτάσει στην Σύνοδο Κορυφής;


Στον απόηχο της «μαύρης» έκθεσης της Κομισιόν, η οποία φαίνεται να απουσιάζει ηχηρά, και όχι τυχαία, από τις πρώτες σελίδες των μνημονιακών μίντια, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής, που ξεκινά σήμερα, αν και οι έλληνες δεν περιμένουν πολλά. Ακόμη και όταν οι αριθμοί της εικονογραφούν μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου, η κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης», μένει ανάλγητη και προκλητικά αδιάφορη στην λαϊκή βούληση, για ανακοπή της μνημονιακής καταστροφής. 

Πόσοι άστεγοι χρειάζονται και πόσοι Έλληνες μετανάστες για να σκληρύνει η ελληνική πλευρά; Προφανώς δεν πείσαμε ακόμη τους  κ. κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη ότι εξαθλιωθήκαμε.


βρείτε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου