Blog Widget by LinkWithin

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εισπρακτικές εταιρίες και oι αθέμιτες τακτικές τους

 

Με ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναδεικνύει ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται υπερχρεωμένα. Αναφερόμαστε στις εισπρακτικές εταιρίες και τις αθέμιτες τακτικές τους...

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες είναι η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Οι μνημονιακές πολιτικές και  τα σκληρά μέτρα που απορρέουν από αυτές έχουν οδηγήσει αν όχι στην απώλεια, στην τεράστια μείωση των εισοδημάτων δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά. 
Στην εξαιρετικά αυτή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα τόσο ο ρόλος όσο και τα όρια δράσης των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες κατ’ επάγγελμα και για λογαριασμό των τραπεζικών ιδρυμάτων αναλαμβάνουν αυτές να έρχονται σε επαφή με τους δανειολήπτες. 

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούνται κατ’ εξακολούθηση φαινόμενα υπέρβασης της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, εκφοβισμός των δανειοληπτών, ενώ συχνά οι εν λόγω εταιρείες δε διστάζουν να κάνουν χρήση υβριστικών λόγων και απειλών όπως η άμεση εκποίηση της περιουσίας τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και εξόφλησης των εκπρόθεσμων οφειλών τους.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι εν λόγω εταιρείες χρεώνουν τις τηλεφωνικές κλήσεις, που οι ίδιες πράττουν, στον κάθε κατά περίπτωση οφειλέτη μέσω του λογαριασμού του, της πιστωτικής κάρτας ή του δανείου του.


Το θέμα έρχεται στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρης Τσουκαλάς, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, με θέμα: «Ανεξέλεγκτη δράση και αυθαιρεσία των εισπρακτικών εταιρειών για λογαριασμό των Τραπεζικών Ιδρυμάτων».


Στην ερώση αναφέρονται τα εξής:

"Παρότι είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη αυτών των εταιρειών μιας και πιστεύουμε ότι η ίδιες οι τράπεζες είναι αυτές που  πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τους δανειολήπτες οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, 


Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί, 

1) Ποιο είναι το ακριβές νομοθετικό προβλεπόμενο πλαίσιο ίδρυσης, λειτουργίας και δράσης των εισπρακτικών εταιρειών;
2) Υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή αυστηρότερων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων από το ισχύον καθεστώς, όπως αναστολή της άδειας λειτουργίας τους, εις βάρος των παραβατών εταιρειών;
3) Υπάρχει η βούληση να προστατευτούν οι δανειολήπτες που έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, εξύβρισης και απειλής, με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και όχι με την ισχύουσα περίπλοκη και πολυδάπανη διαδικασία;
4) Είναι αλήθεια ότι χρεώνονται οι δανειολήπτες τις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχονται από τις εισπρακτικές εταιρείες; Α ναι, τι σκοπεύετε να πράξετε;"
 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου