Blog Widget by LinkWithin

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το Associated Press απαγορεύει τη χρήση του όρου "παράνομος μετανάστης"


#
Με τίτλο "Παράνομος μετανάστης, όχι πια", το πρακτορείο ειδήσεων, Associated Press, βασικός πάροχος πληροφοριών για τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προτείνουν στους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τον όρο "παράνομος μετανάστης" όταν αναφέρονται σε μετανάστες στις Η.Π.Α., που δεν έχουν νόμιμη άδεια.
Η ανακοίνωση έρχεται τρία χρόνια μετά την εκκίνηση της καμπάνιας του Colorlines.com, με τίτλο "Drop the I-Word" (από το Illegal, δηλαδή, παράνομος), που καλούσε τις επιχειρήσεις ΜΜΕ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο "παράνομος μετανάστης", επειδή "συνιστά φυλετικά φορτισμένη μομφή, που προκαλεί σύγχυση στη διαβούλευση σχετικά με τη μετανάστευση και τροφοδοτεί τη βία".
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της στο ιστολόγιο του οργανισμού, η διεύθυνση επισημαίνει ότι "το εγχειρίδιο δεν εγκρίνει πλέον τον όρο 'παράνομος μετανάστης' ή τη χρήση του 'παρανόμου' προκειμένου να περιγραφεί ένας άνθρωπος. Αντ' αυτού, υποδεικνύει ότι το 'παράνομος' θα έπρεπε να περιγράφει μόνο μία πράξη, όπως το να ζει κανείς, ή να μεταναστεύει σε μία χώρα, παρανόμως". Το τελευταίο, ωστόσο, δεν θα επιτρέπεται σε περιπτώσεις "ανθρώπων που έχουν μεταφερθεί στη χώρα όσο είναι ακόμη παιδιά".
Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως "εκτός από τις περιπτώσεις άμεσης απόδοσης λόγου τρίτου, να μην χρησιμοποιείτε τους όρους παράνομος ξένος, παράνομος, παράνομοι ή χωρίς χαρτιά".
Εξηγώντας πώς ο οργανισμός οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, η διοίκηση σημειώνει ότι "αρκετοί άνθρωποι αισθάνονταν ότι το 'παράνομος μετανάστης' ήταν η καλύτερη επιλογή μέχρι πρότινος. Επίσης, πίστευαν πως, ίσως, η διαρκώς εξελισσόμενη Αγγλική γλώσσα θα πρόσφερε τελικά την επιλογή μιας διαφορετικής απόδοσης".
Ο "νέος τομέας σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας υποστηρίζει τη χρήση διαγνώσεων από αξιόπιστες πηγές, αντί για ταμπέλες. Για παράδειγμα, να λες ότι κάποιος 'διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια', αντί να τον αποκαλείς σχιζοφρενή".
Αυτή η συζήτηση, "του να βάζεις ταμπέλες σε ανθρώπους... μας οδήγησε και πάλι πίσω στη συζήτηση για τον 'παράνομο μετανάστη'".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου