Blog Widget by LinkWithin

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Να αλλάξει ο μεταξικός νόμος για τα θέατρα



Με ομοβροντία αντιδράσεων και ανακοινώσεων, καλλιτέχνες και πολιτικές παρατάξεις απάντησαν στην απειλή της άμεσης σφράγισης 34 θεατρικών χώρων της Αθήνας. Ολοι τους κάνουν λόγο για «υποκρισία ολκής» και για «τυπολατρία».


Την ώρα που μία ολόκληρη Εθνική Βιβλιοθήκη λειτουργεί χωρίς σύστημα πυρόσβεσης και γνωστές μουσικές σκηνές φιλοξενούν εκατοντάδες άτομα χωρίς έξοδο κινδύνου, ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει μέτωπο με τις θεατρικές σκηνές λες και συνιστούν τον ύψιστο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Στο μέσο της θεατρικής σεζόν, και εντός των προσεχών 15 ημερών, απειλούνται με λουκέτο χώροι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενός νόμου (του Μεταξά), ο οποίος απαιτεί 6 μέτρα ύψος στις θεατρικές αίθουσες και πτυελοδοχεία! Από την άλλη, αν κανείς διαβάσει λεπτομερώς την ισχύουσα νομοθεσία, ο δήμος φαίνεται να μην είναι πάντα ο αρμόδιος για να διενεργήσει τον έλεγχο. Πόσω δε μάλλον να βάλει λουκέτο. Κι όμως, ήδη στο στόχαστρό του έχει βάλει 90 σκηνές. Και είναι η πρώτη φουρνιά των ελέγχων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αναγνωστόπουλο.
Οι άμεσα θιγόμενοι, όσοι δηλαδή απειλούνται με λουκέτο από αύριο έως τα μέσα του μήνα (13 συνολικά), αναμένουν με ενδιαφέρον το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Σε αυτό θα αποφασιστεί αν η «επιχείρηση» του δήμου θα συνεχιστεί ή όχι. Σήμερα εκπρόσωποι των πολυχώρων πολιτισμού θα συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κ.Τζαβάρα για να του εξηγήσουν τους κινδύνους ενός λουκέτου επί δικαίους και αδίκους.
Υπεκφυγή
Με ανακοίνωσή τους μάλιστα διαψεύδουν το δήμαρχο Γ. Καμίνη ότι «από τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν». «Δεν ενημερώθηκε κανένας που διαθέτει χώρο κάτω των 200 θέσεων». Στην ίδια ανακοίνωση αναρωτιούνται «τι να κάνουν οι υπόλοιποι όταν οι αιτήσεις του δήμου αφορούν μόνο σε χώρους άνω των 200 θέσεων; Το γεγονός πως ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει αυθαίρετα να κατονομάζει ένα μεγάλο αριθμό χώρων ως θέατρα, ενώ είναι σαφές πως ουδεμία σχέση έχουν με θεατρικές σκηνές, είναι μια πρωτοφανής υπεκφυγή που αποτυπώνει το κενό στο νόμο».
«Τι θέλανε, δηλαδή; Οταν γινόταν ο έλεγχος και διαπιστωνόταν ότι δεν έχουν άδεια, τους ενημερώναμε για τα επόμενα βήματα. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι θεατρικές σκηνές. Δεν παίζουν όμως θεατρικές παραστάσεις;» ρωτά ο αντιδήμαρχος.
«Λένε ότι θα σχηματίσουν ανθρώπινες αλυσίδες έξω από τα θέατρα που θα σφραγίσουμε. Γιατί δεν πάνε στα θέατρα που είναι επικίνδυνα, να εμποδίσουν τους συναδέλφους τους να εργαστούν;» αναρωτιέται.
Στο επιχείρημα ότι σε μια πολιτεία, γεμάτη παρανομίες, ο όψιμος ζήλος του δήμου να επιβάλει τη νομιμότητα ενός προβληματικού νόμου δημιουργεί υποψίες, ο Γκ. Αναγνωστόπουλος αντιτείνει: «Δηλαδή δεν θα κάνουμε ελέγχους επειδή χιλιάδες πράγματα στη χώρα είναι παράνομα; Δεν προτίθεμαι να κουκουλώσω τίποτα. Μακάρι αυτή η διαδικασία να ανοίξει το δρόμο ώστε η πολιτεία να κάνει νέο νόμο» .
Ο αντιδήμαρχος ωστόσο γνωρίζει ότι ενδέχεται η υπόθεση να κλείσει ατάκτως, αν αυτό αποφασίσει το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης. «Δεν ξέρω τι αποφάσεις θα ληφθούν με τις πιέσεις που ασκούνται. Θα πιεστεί η πολιτεία να κάνει νέο νόμο; Θα αποφασιστεί η αναστολή επιβολής του ισχύοντος νόμου; Τι θα γράφατε όμως αν συνέβαινε ένα ακραίο φαινόμενο με 280 νεκρούς σε θέατρο, όπως συνέβη στη Βραζιλία; Δεν θα φωνάζατε ότι η πολιτεία και ο δήμος είναι υπεύθυνοι;»
Σε συνάντηση που είχε πάντως με εκπροσώπους των χώρων, ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε διαλλακτικός. «Θα πάρουμε μάλλον αναστολή», λένε ιδιοκτήτες εναλλακτικών πολυχώρων. «Θέλει να βρεθεί λύση», τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Καλώς άνοιξε αυτή η ιστορία. Οι έλεγχοι των περίπου 87 σκηνών συνεχίζονται. Δεν έχουν άδεια λειτουργίας περίπου 30 χώροι. Υπάρχουν μάλιστα χώροι σε τραγική κατάσταση, όπου λειτουργούν και παιδικές σκηνές».
Στην πρώτη συνέλευση της Ενωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας (28/3) αποφασίστηκε να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από τους χώρους που θα σφραγίζει ο δήμος. Προτίθενται επίσης να συγκεντρωθούν και την Πέμπτη έξω από το δημαρχείο, διεκδικώντας αναβολή επ' αόριστον της σφράγισης των χώρων τους.
ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ πήραν ξαφνικά κοινή θέση υπέρ της διάσωσης των σκηνών. Ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το δήμαρχο Καμίνη για «υπερβάλλοντα ζήλο και τυπολατρία που βασίζεται σε προπολεμικές νομοθετικές διατάξεις».
Προϋποθέσεις
«Θα διεκδικήσουμε νέο νόμο», δηλώνει στην «Ε» η Ελένη Πορτάλιου. Πέρα από την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου νόμου που «δεν καλύπτει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών», η Ανοικτή Πόλη ζητεί επίσης «να επιτρέπονται παραστάσεις σε οποιονδήποτε χώρο, με μόνη προϋπόθεση αυτός να πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας των συντελεστών της παράστασης και των θεατών». Προτείνει και κάτι ριζοσπαστικότερο. Να δοθούν δημοτικοί και δημόσιοι χώροι (όπως κτήρια του υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα, που μένουν σε αχρησία) στις ομάδες καλλιτεχνών που εξακολουθούν να δημιουργούν πολιτισμό, χωρίς οικονομικό αντίτιμο.
Ακόμη και ο τέως δήμαρχος Αθηνών και νυν βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης παρενέβη ζητώντας στη Βουλή «νομοθετική ρύθμιση παράτασης και λειτουργίας των σκηνών που απειλούνται με λουκέτο για 3 μήνες και στο διάστημα αυτό να σχηματιστεί από το υπουργείο μία επιτροπή αναθεώρησης του νόμου του 1937».
«Με τον ισχύοντα νόμο Μεταξά είμαστε όλοι παράνομοι», λέει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (σ.σ. το θέατρό του έχει νόμιμη άδεια). «Δεν μπορεί να τηρηθεί και να εφαρμοστεί σήμερα, ειδικά από τις νέες ομάδες». Η κρίση μας οδηγεί «να τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου. Γιατί η καταγγελία έγινε από το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Τεχνικών Θεάτρου, επειδή οι μικροί χώροι δεν προσλαμβάνουν τους ηλεκτρολόγους του».
Ο Κυριάκος Κατζουράκης βλέπει πολιτικά κίνητρα στην επιχείρηση του δήμου: «Εδώ και τρία χρόνια έχουν εμφανιστεί κάποιες ομάδες που, συμπτωματικά, είναι αντιμνημονιακές-αντεξουσιαστικές. Πιστεύω αυτό έχει θορυβήσει τους κυρίαρχους παραγωγούς, όσους ελέγχουν το θέατρο. Συγχρόνως, υπάρχει ένα συμφέρον να βγει από τη μέση και ο πολιτικός λόγος τους».
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου